JASMIN DUVNJAK: "Vučić i Dodik su korisni za Bošnjake. Drže nas budnim i opreznim..."

Doživjeli smo da nam političke i moralne lekcije drže sljedbenici i protagonisti politike Miloševića, Šešelja i Karadžića...

  • Politika

  • 06. Avg. 2023  06. Avg. 2023

  • 2

Bivši šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda Federalnog parlamenta Jasmin Duvnjak (SDA) smatra da diplomatsko-politička agresija predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i verbalno-psihološko nasilje lidera bosanskohercegovačkog entiteta Republika srpska Milorada Dodika imaju jednu dobru stranu.

"Drže nas budnim, opreznim i iznova upozoravaju da nam zlo fašizma, virus šovinizma i politika ugrožavanja cjelovitosti i suverenosti države Bosne i Hercegovine i dalje kontinuirano i opasno prijete.

A najviše prijete miru, normalnom životu i civiliziranom odnosu svih naroda i građana koji žive u ovom ćošku Evrope", kaže Duvnjak u izjavi za Novinsku agenciju Patria.

Osvrnuvši se na jučerašnje obilježavanje Dana sjećanja na progon Srba iz Hrvatske 1995. u vojnoj akciji "Oluja", na kojem su se prisutnima na glavnom gradskom trgu u Prijedoru obratili i Vučić i Dodik, Duvnjak kaže da je njihova strategija očita.

Vučić je, podsjetimo, ustvrdio da je "Oluja" bila najveće etničko čišćenje u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, dok je Dodik tu operaciju nazvao udruženim zločinačkim poduhvatom, te za nju okrivio Hrvatsku, ali i SAD.

"Tamo gdje su tokom agresije počinjeni najveći ratni zločini i zločin genocida prave 'političke kontramitinge' na kojima šire historijske falsifikate, promovišu dobro poznate velikodržavne aspiracije i svojim huškačkim nastupima fabrikuju dodatnu nesigurnost i tenzije u javnom prostoru", govori Duvnjak.

Naglašava da moramo zbiti redove, imati čvrst gard, zastupati i braniti jasne stavove i vrijednosti koje su i bosanske i civilizacijske - istovremeno.

"Doživjeli smo da nam političke i moralne lekcije drže sljedbenici i protagonisti politike Miloševića, Šešelja i Karadžića..."

"Nažalost, danas glavni eksponent SANU politike destrukcije i podjela nakon dužeg vremena ponovo se ukazao na tlu Bosne i Hercegovine, da obnovi one licemjerne poruke o dobrim namjerama i pustim željama. A djela su mu konstantno protiv naše države", ističe Duvnjak.

Šta je sa nama, pita se naš sagovornik, te apeluje da ne spavamo na svjetlu slobode koju su osvojili borci i šehidi.

"Ostanimo budni i radimo predano na pravnom, političkom i diplomatskom jačanju naših pozicija. Ostavimo dnevnopolitičke razmirice koje nas slabe i međusobno truju.

Amanet onih koji su ugradili sebe u temelje Bosne i Hercegovine i naša djeca nas obavezuju da istrajemo u pravednoj borbi za perspektivniju i sigurniju državu", zaključio je Duvnjak u izjavi za Patriju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...