KONTROVERZNI SRBIJANSKI BIZNISMEN: Bogoljub Karić uživa na plaži iako mu je zabranjen ulazak u Crnu Goru

U odluci Abazovićeve Vlade, pored imena Bogoljuba Karića upisan je i broj njegovog pasoša, pa je nepoznato zbog čega je crnogorski MUP propustio da reaguje i obavijesti srpskog biznismena da se nalazi na spisku osoba kojima nije dozvoljen ulazak na crnogorsku teritoriju zbog međunarodnih sankcija kojima se pridružila Crna Gora

  • Regija

  • 05. Avg. 2023  

  • 0

Srbijanski biznismen Bogoljub Karić provodi odmor na Crnogorskom primorju iako mu je odlukom Vlade Dritana Abazovića još od 9. februara ove godine zabranjen ulazak u Crnu Goru zbog poslovnih veza sa Bjelorusijom, koja je saveznik Rusije u agresiji na Ukrajinu.

Srpski tabloid ,,Kurir“ objavio je 3. avgusta, kako su naznačili, ,,HIT paparaco“ fotografije sa plaže unutar ekskluzivnog kompleksa Portonovi na kojima je usnimljen Bogoljub Karić, kao i Nenad Popović, višestruki ministar u srpskim vladama, piše podgorička Pobjeda.

Odmaranje srpskog biznismena rođenog u Peći, inače lidera vanparlamentarnog Pokreta snaga Srbije, ostalo bi na nivou bizarne informacije, da nije jednog zanimljivog podatka – Bogoljubu Kariću je zabranjen ulazak u Crnu Goru!

Odlukom Abazovićeve vlade, na sjednici održanoj 9. februara, o pridruživanju uvođenja međunarodnih restriktivnih mjera za Rusiju i Bjelorusiju, a na osnovu odluka Savjeta Evropske unije ,,u vezi sa situacijom u Bjelorusiji i umiješanosti Bjelorusije u rusku agresiju na Ukrajinu“, Bogoljub Karić se našao na spisku lica kojima je zabranjen ulazak na teritoriju Crne Gore.

alt

Među 194 osobe koje su na spisku, Karić je na 187. mjestu i jedini je - srpski državljanin.

"Bogoljub Karić srpski je preduzetnik i političar. Zajedno sa članovima porodice razvio je mrežu preduzeća za poslovanje nekretninama u Bjelorusiji i mrežu kontakata sa porodicom Aleksandra Lukašenka. Posebno je blisko povezan sa preduzećem Dana Holdings, kao i sa preduzećem Dana Astra, bivšim društvom ćerke firme Dana Holdings, te je navodno bio predstavnik tih subjekata na sastancima sa Lukašenkom. Lukašenko je projekat Minsk World, koji je razvilo preduzeće povezano sa Karićem, opisao kao ,,primjer saradnje slovenskog svijeta“, ističe se, između ostalog, u obrazloženju odluke Vlade Crne Gore.

Napominje se, takođe, da su, upravo zahvaljujući bliskim vezama sa Lukašenkom i osobama u njegovoj pratnji, preduzeća povezana sa Karićem dobila ,,povlašćeni tretman od Lukašenkovog režima, uključujući poreske olakšice i zemljišne čestice za razvoj nekretnina“.

Na spisku kompanija koje su obuhvaćene restriktivnim mjerama Vlade Crne Gore su Dana Holdings alijas Dana Astra.

Kako se navodi u obrazloženju, riječ je o jednom od ,,najvažnijih preduzeća u Bjelorusiji u području razvoja nekretnina i gradnje“ koje je dobilo zemljišne parcele za razvoj nekoliko velikih stambenih kompleksa i poslovnih centara. Prema tim podacima, vlasnici preduzeća održavaju bliske odnose sa porodicom predsjednika Bjelorusije Lukašenkom.

- Lilija Lukašenko, supruga predsjednikovog sina, bila je visoko pozicionirana u preduzeću Dana Holdings/Dana Astra, stoga ostvaruje korist od saradnje s Lukašenkovim režimom te ga podržava - zaključuje se u obrazloženju.

U odluci Vlade Crne Gore precizno se navode državne institucije i organi zaduženi za nadzor i sprovođenje međunarodnih sankcija: Ministarstvo finansija, Ministarstvo ekonomskog razvoja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Agencija za sprečavanje korupcije, Agencija za nacionalnu bezbjednost, Agencija za civilno vazduhoplovstvo, Uprava za katastar i državnu imovinu, Uprava poreza i carina, Centralna banka Crne Gore...

U odluci Vlade Crne Gore, pored imena Bogoljuba Karića, upisan je i broj njegovog pasoša, pa ostaje nejasno zbog čega je crnogorski MUP propustio da reaguje i obavijesti srpskog biznismena da je na spisku osoba kojima nije dozvoljen ulazak na crnogorsku teritoriju zbog međunarodnih sankcija kojima se pridružila Crna Gora.

Prema proceduri, spisak osoba kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru automatski se unosi u elektronsku bazu podataka koju koristi granična policija.

Teško je povjerovati da se Karić mogao ,,provući“ kao anonimni, slučajni turista. Tim prije što je poznato da su braća Karići prije koju godinu izgradili vilu u Herceg Novom, na samom šetalištu, za koju su srpski mediji objavili da je ,,to zadovoljstvo“ biznismena koštalo oko tri miliona eura.

Da boravi u Crnoj Gori potvrdio je i sam Bogoljub Karić koji je, prije dva dana na Tviteru, objavio da je posjetio kuću Ive Andrića u Herceg Novom, zajedno sa srpskim novinarom Milomirom Marićem.

Video zapis je ,,ozvučen“ pjesmom ,,U lijepom starom gradu Višegradu“, a Karić je svog prijatelja Marića tamošnjem kustosu predstavio kao ,,budućeg srpskog nobelovca“.

Da li će se Karićevo proročanstvo ispuniti, pokazaće naredne godine. U međuvremenu, valjalo bi razmisliti da se neka nagrada uruči i prvom čovjeku crnogorskog MUP-a Filipu Adžiću: samo policija koju on kontroliše može – da ,,ne prepozna“ Bogoljuba Karića.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...