RADOSNA VIJEST ZA "ROJSOVE INVALIDE": Hrvatska bi, prema odluci Ustavnog suda, mogla pripadnicima HVO isplatiti astronomske nadoknade za neplaćene invalidnine...

Ovom odlukom Ustavni sud je otvorio vrata stotinama istovjetnih ustavnih tužbi kojima su se bivši pripadnici HVO žalili zbog presude Visokog Upravnog suda.

  • Politika

  • 05. Avg. 2023  05. Avg. 2023

  • 0

Hrvatska Vlada, pa i hrvatski budžet, mogli bi se naći pred velikim problemom zbog tužbi koje su prije mnogo vremena pokrenuli bivši pripadnici Hrvatskog vijeća obrane koji traže od isplatu invalidnina.

Kako piše "Jutarnji list", Ustavni sud Hrvatske prošlog mjeseca je usvojio tužbe trojice bivših pripadnika HVO. Tom je odlukom Ustavni sud ukinuo presude Vrhovnog upravnog suda koji je pripadnicima HVO-a odbio priznati pravo na invalidnine i ostale dodatke na trošak državnog proračuna. Kako je odlučio Ustavni sud Hrvatske, pravomoćnim presudama Visokog upravnog suda prekršena su prava pripadnika HVO-a na pravično suđenje.

Ovom odlukom, kako najavljuje zagrebački Jutarnji list, Ustavni sud je otvorio vrata stotinama istovjetnih ustavnih tužbi kojima su se bivši pripadnici HVO žalili zbog presude Visokog Upravnog suda. Ustavnom sudu se žalilo nešto manje od 300 pripadnika HVO-a.

Niko nema odgovor ma pitanje koliko će hrvatsku državu koštati ako svima njima bude morala platiti godinama neplaćane invalidnine, zatezne kamate, ali se svi slažu da je riječ o desetinama miliona eura.

Kako piše „Jutarnji“, najveći broj ratnih vojnih invalida HVO-a taj su status stekli zahvaljujući generalu Ljubi Ćesiću Rojsu koji je „pripadnicima HVO-a 1996.godine potpisao na tisuće rješenja o ranjavanju na južnom bojištu tijekom 1993 i 1994.“ Većina njih je, prema Rojsovim potvrdama , ranjena na istom mjestu, a mnogi u istom danu. „Na temelju Rojsovih potvrda liječničke su komisije u BiH pripadnicima JHVO utvrđivale stupanj invalidnosti, a tadašnji čelnik personalne Uprave MORH-a Marinko Krešić je na osnovu tih nalaza potpisao rješenje kojim im se dodjeljuje status Hrvatskih ratnih invalida“, piše „Jutarnji list“

To je osnov prema kojem stotine pripadnika HVO godinama tuže Hrvatsku tražeći ida im se isplate invalidnine, koje bi, sudeći prema odluci Ustavnog suda susjedne zemlje, napokon mogli i dobiti.

(SB, JL)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...