JAKOV MILATOVIĆ KONTRA BROGRADA: "Priznanje Kosova, članstvo u NATO i sankcije Rusiji su završena stvar"

“Priznanje nezavisnosti Kosova, članstvo zemlje u NATO-u i sankcije Rusiji, kao dio zajedničke spoljne i bezbjednosne politike Evropske unije, su završene stvari”, kazao je Milatović za RTV Slovenije, saopštila je 6. avgusta Služba za informisanje predsjednika Crne Gore.

  • Regija

  • 06. Avg. 2023  06. Avg. 2023

  • 0

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je da su priznanje nezavisnosti Kosova, članstvo Crne Gore u NATO i sankcije protiv Rusije – završena stvar.

“Priznanje nezavisnosti Kosova, članstvo zemlje u NATO-u i sankcije Rusiji, kao dio zajedničke spoljne i bezbjednosne politike Evropske unije, su završene stvari”, kazao je Milatović za RTV Slovenije, saopštila je 6. avgusta Služba za informisanje predsjednika Crne Gore.

Proruske partije u Crnoj Gori u aprilu ove godine su inicirale povlačenje priznanja Kosova. Nezavisnost Kosova Vlada Crne Gore priznala je 2008. godine, kada je na vlasti bila Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića, koja je avgusta 2020. izgubila izbore od prosrpskog i proruskog Demokratskog fronta, Demokrata i pokreta URA.

Crna Gora, članica NATO-a, svoju spoljnu politiku uskladila je s Evropskom unijom (EU) po pitanju ruske agresije na Ukrajinu.

Na pitanja o odnosu Crne Gore prema Srbiji i Rusiji i uticaju Srpske pravoslavne crkve (SPC) Milatović je rekao da je bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović unio pitanje crkve u svakodnevnu politiku, ali je ono stavljeno ad akta.

“Mislim da sada i političari u Crnoj Gori imaju negdje fokus na temama koje su od suštinske važnosti za građane, a to su ekonomski i životni standard, vladavina prava i evropske integracije. Dok su nas dijelili i stavljali fokus na te podjele, ono što se dešavalo je da se jedan mali krug ljudi povezan sa prethodnom vladajućom strukturom snažno obogatio, stalno plašeći narod i promovišući različite neistine o ovakvom ili onakvom uticaju u Crnoj Gori, upravo toliko dugo opstajao na vlasti”, rekao je Milatović.

Predsjednik Crne Gore je dodao da će svoj mandat posvetiti cilju da zemlja uđe u EU i da se nada da će svi politički subjekti pokazati odgovornost u tom smislu. Milatović je rekao da vjeruje da će Crna Gora postati članica EU u narednih četiri, pet godina.

“Do 2020. godine imali smo jednu skoro pa zarobljenu državu, zarobljenu od strane organizovanog kriminala i korupcije. Nakon toga defakto imamo političku volju, ali postojala je institucionalna nestabilnost. Možda smo i mi kao građani imali prevelika očekivanja da će se stvari preko noći promijeniti”, rekao je Milatović, navodi se u saopštenju.

Dodao je da je siguran da će Crna Gora kao mala zemlja “uz pomoć strateških partnera, zemalja koje je najbolje razumiju, a sasvim sigurno da je Slovenija jedna od njih, dobiti taj novi vjetar u leđa i postati punopravna članica EU”.

Crna Gora se smatra liderom u pristupnom procesu. Zemlja je kandidat od 2010. godine, a 2012. je otvorila pristupne pregovore sa Briselom. Otvorila je sva poglavlja u pristupnom procesu, ali je privremeno zatvorila svega tri poglavlja.

Bez obzira što se smatra najnaprednijom zemljom u pregovorima o članstvu, od 2021. godine Crna Gora nije imala ni jednu međuvladinu konferenciju (format u okviru pristupnih pregovora) zbog nedovoljnog napretka u reformskom procesu koji je neophodan za napredak u pregovorima o članstvu.

Predsjednik Crne Gore je već u ranijim izjavama obećao “agresivan” rezultat” u reformskom procesu i naglasio da je realno očekivati da zemlja postane punopravna članica EU 2027. ili 2028. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...