"SB" NA PRESSU: SDA predstavila dokument na 14 stranica na kojem su pobrojane "sve Trojkine izdaje" (FOTO)

Obratio se i Haris Zahiragić koji je predstavio materijal na 14 stranica na kojem su pobrojane sve "izdaje".

  • Politika

  • 27. Apr. 2024  27. Apr. 2024

  • 10

U Sarajevu su danas predstavnici Stranke demokratske akcije održali konferenciju za medije na kojoj su predstavili dokument u kojem su, kako kažu, naveli sve izdaje "Trojke" prema građanima BiH. 

Okupljenim novinarima obratio se zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Haris Zahiragić koji je predstavio materijal na 14 stranica na kojem su pobrojane sve "izdaje".

“Predstavnici Trojke se pitaju šta su to oni izdali. Mi smo taksativno nabrojali i naveli sve što su izdali, taj materijal je imao 47 stranica gusto pisanog papira. S obzirom da cijenimo vrijeme, skratili smo to na 14 stranica i smatramo da je dovoljno”, rekao je Zahiragić i dodao:

“Kako su došli na vlast? Sjetit ćete se kako je Konaković u izbornoj kampanji advokatirao zahtjevima HDZ-a, zahvaljujući tome zaslužio je titulu Željane Zovko kao “dobri evropski dečko”. Nakon toga je odlazio u Brisel i sastajao se sa svim desničarima, gostovao je i na HRT-u”.

Zahiragić je potom naveo kako su predstavnici Trojke isporučili sve Dodiku i Čoviću što su željeli.

“Vrhunac se desio kada je Dodik kazao: Vidim da se muslimani nešto pate, Srbi i Hrvati će odlučiti ko će ući u muslimansku reprezentaciju. Uprkos svoj podršci Dodika i Čovića, nisu dobili dovoljan broj glasova i morali su pribjeći tome kada je Schmidt udario na Ustav BiH. On je na današnji datum donio odluku o susprenziji Ustava na 24 sata. Trojka je potrčala i rukama Isaka, Uzunovića i drugih meritokratnih kadrova imenovali Vladu FBiH”.

“Entitet RS ispada da je srpski entitet, a FBiH je srpsko-hrvatska prema njima. Lendo je suspendovan jer je imao presudnu podršku. Nakon toga u Domu naroda Parlamenta naši prijedlozi nisu usvajani nego je usvojen pojedinačni prijedlog Aljoše Čampare. U Domu naroda koji jedini ima pravo govoriti o legitimitetu, jedino Bošnjaci nemaju svog predstavnika. Tu Vladu je potvrdio Predstavnički dom u kojem 2/3 nije glasalo za tu vladu”, rekao je Zahiragić.

“U državnom parlamentu, Dodikovi Srbi i Čovićevi Hrvati su izglasali Kemala Ademovića iako je sam sebe predložio. To je samo okvir u kojem su oni izdali građane”.

“Kada smo predložili Izborni zakon sa ciljem aktualizacije ovog pitanja, dobili podršku svih institucija, nismo dobili podršku SNSD-a, HDZ-i i Trojke. Otrčali su u Bakince gdje su isporučili Dodiku i Čoviću sve ono što njihove politike žele. Nije im trebalo dugo pa su ponovo Dodiku bacili pojas za spašavanje u Lukavicu nakon što je Schmidt nametnuo Izborni zakon”, zaključio je Zahiragić.

Dokument koji su predstavili na današnjoj konferenciji možete naći na linku OVDJE!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...