NOVA NADA ZA TUZLU: Nakon odlaska Wizz Aira, pregovori s novim avio-prijevoznikom, u planu nove linije

Niskobudžetni prijevoznik nastavit će održavati letove iz četiri grada prema Tuzli.

  • Ekonomija

  • 06. Avg. 2023  

  • 0

Vlada Tuzlanskog kantona, kao i Aerodrom Tuzla, ušli su u pregovore s neimenovanim prijevoznikom o mogućem pokretanju letova iz grada na nekoliko destinacija.

Razgovori sa zrakoplovnom kompanijom održani su ranije ovog tjedna u Zagrebu. Prijevoznik o kojem je riječ nikada u prošlosti nije prometovao u Bosnu i Hercegovinu. “Imamo dogovor da ne izlazimo u javnost dok ne dobijemo službenu potvrdu o svemu o čemu je bilo riječi. Održali smo sastanak, očekujemo da se napravi prijedlog sporazuma nakon čega će ići daljnji koraci. U pregovorima smo s jednom ozbiljnom kompanijom koja do sada nije letjela iz Bosne i Hercegovine. Zainteresirana je za pokretanje nekoliko destinacija koje do sada nismo imali, piše Ljudski.ba.

Također, u pregovorima smo s nekoliko prijevoznika o letovima iz Istanbula, koji je veliki međunarodni čvor”, kazali su iz uprave tuzlanske zračne luke. Do ovog razvoja dolazi nakon što je Wizz Air objavio da ukida jedanaest ruta iz Tuzle i premješta svoja dva stacionirana zrakoplova u druge baze od sredine rujna. Niskobudžetni prijevoznik nastavit će održavati letove iz četiri grada prema Tuzli.

Uprava tuzlanske zračne luke rekla je da je također u pregovorima s Ryanairom, koji je u lipnju ove godine prekinuo svoje letove za grad zbog svađe oko državnog poreza. Ugovor potpisan s Ryanairom još uvijek je na snazi ​​i oni bi mogli obnoviti rad u gradu ako se riješe problemi oko plaćanja poreza. Nadalje, Zračna luka napominje da je primila pismo namjere od Air Montenegro, koji je iskazao interes za pokretanje usluga iz grada. Aerodrom Tuzla je u periodu siječanj - juli opslužio 429.473 putnika.

Brojka predstavlja povećanje od 101% u odnosu na prošlu godinu i 26,8% više u odnosu na prethodni rekord postavljen u istom razdoblju 2019. godine. Zračna luka Tuzla nedavno je priopćila da je iznenađena odlukom Wizz Aira da zatvori svoju bazu u gradu. “Iznenađeni smo posljednjim informacijama jer ne vidimo razloga za takvu odluku. Naime, ovo je rekordna godina za tuzlanski aerodrom po broju prevezenih putnika, jer smo opslužili više od 400.000 putnika. Na temelju toga, ne postoji ekonomski razlog da Wizz Air zatvori svoju bazu. Rekli su nam da je to zbog globalnih ekonomskih faktora. Ništa nismo mogli učiniti da to promijenimo", navedeno je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...