NOVI SKANDAL U REPUBLICI SRPSKOJ: Dodikova služba "slučajno" pogodila koliko košta...

U najnovijoj dodjeli ugovora banjalučkoj firmi „Sirius“ ta razlika je ipak duplo veća i iznosi cijelih šest KM.

  • Mini market

  • 10. Avg. 2023  10. Avg. 2023

  • 0

Služba predsjednika Republike Srpske dala je konzorcijumu preduzeća „Sirius 2010“ i „Sector security“ gotovo 200.000 KM za nabavku opreme za video nadzor, piše Capital.ba.

Ono što je interesantno je da Služba predsjednika Republike Srpske ima toliko uvježban kadar koji  tako dobro procjenjuje vrijednost nabavki, da razlika između procijenjene vrijedosti nabavke i pobjedničke ponude ponekad iznosi svega tri KM.

U najnovijoj dodjeli ugovora banjalučkoj firmi „Sirius“ ta razlika je ipak duplo veća i iznosi cijelih šest KM.

Naime, procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a je bila 160.000 KM, a „Sirius“ i „Sector“ su ponudili da ovaj posao urade za 159.994 KM.

IT kompanija „Sirius 2010“ je, nezvanično, druga firma preko koje nastupa „Prointer“ i sa njima je usko povezana kada su u pitanju brojni državni tenderi u RS-u. Formalno, to se u izvodima iz sudskih registara privrednih subjekata ne vidi.

Ovo nije prvi ugovor koji je Služba predsjednika dala upravo „Sirijusu“.

Početkom godine su im dali posao održavanja IT infrastrukture vrijedan oko 140.000 maraka.

Tada je procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a bila 119.000 KM, a „Sirius“ je taj posao pristao odraditi za 118.995 KM odnosno za samo pet maraka manje od procijenjene vrijednosti.

Ova firma je dobila i posao nabavke softvera za Službu predsjednika za šta im je plaćeno oko 40.000 KM.

„Sirius 2010“ je za Milorada Dodika nabavljao i kancelarijsku i računarsku opremu vrijednu gotovo  235.000 maraka.

I u tom slučaju je simptomatično to da je procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a 200.000 KM, a da je „Sirius“ ponudio cijenu nižu za samo tri marke odnosno 199.997 KM.

Pored „Sirijusa“ Dodik je, kada su u pitanju IT firme ove godine  još sarađivao i sa „Prointerom“ te je njima za nabavku IP telefonije i centrale plaćeno gotovo 165.000 KM, dok im je za sistem video konferencije isplaćeno oko 90.000 maraka sa PDV-om.

Kao i sa „Sirijusom“ i sa „Prointerom“ je veoma slična situacija. Procijenjena vrijednost nabavke za IP telefoniju i centralu bez PDV-a je bila 140.000 KM a „Prointer“ je procijenio da se može odreći 12 maraka i pristao da taj posao odradi za 139.988 maraka.

Slična je situacija bila i sa sistemom za video konferenciju, ali „Prointer“ ipak nije bio u situaciji da ovaj put da veliki popust.

Procijenjena vrijednost sistema za video konferenciju je bila 78.000 KM, a „Prointerova“ ponuda je glasila na 77.997 maraka.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...