PREDSTAVNICI KS I BPK GORAŽDE: Zaustaviti montirane optužnice protiv branitelja BiH

“Od 1992. godine do danas mi smo u situaciji da se branimo, branimo, i branimo… Nikada nismo zauzeli jasan stav i krenuli u kontraofanzivu, da kažemo-stanite, nad nama je počinjen genocid i molimo vas da to uvažavate, to je sudski utvrđeno", rekao je Brdar

  • Vijesti

  • 12. Avg. 2023  

  • 2

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić i ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović održali su zajednički sastanak s premijerom BPK Goražde Edinom Ćulovom, ministrom za boračka pitanja ovog kantona Avdom Mirvićem i predsjednikom Fondacije “Istina za Goražde” Kasimom Brdarom, te predstavnicima koordinacija boračkih organizacija oba kantona, javlja Pressmedia.

Sastanak je održan povodom informacija da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnice protiv 13 bivših pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine iz Višegrada, Foče i Goražda, a koji su osumnjičeni za ratne zločine počinjene u ovom dijelu Podrinja.

Ovom prilikom, istaknuto je kako će ovaj put sve patriote, branitelji i njihove porodice odlučno i organizovano stati u odbranu navedenih heroja odbrane, te zatražiti od patriotskih orijentiranih političkih predstavnika na svim novima vlasti u BiH da učine sve kako bi se trajno zaustavilo maltretiranje i progon svih onih koji su se samo branili.

“Ovo je samo nastavak montiranih optužnica koje imaju za cilj da izjednače sve aktere krvave agresije na našu jedinu domovinu, iste one kao što su bile podignute protiv Jovana Divjaka, Ejuba Ganića, Nasera Orića, Ilije Jurišića, Huseina Mujanovića, Osmana Osmanovića, Edina Vranja… Zato nam je potrebno sistemsko djelovanje na ovakve podvale, a ne ad hoc reakcije od slučaja do slučaja. Armija Republike Bosne i Hercegovine je imala časnu ulogu u odbrani svoga naroda i države Bosne i Hercegovine koliko god to neprijatelji htjeli da obezvrijede. U prilog tome govore presude Međunarodnog suda, stotine porušenih vjerskih objekata na teritoriji agresorske vojske u odnosu na pripadnike Armije RBiH koji su čuvali vjerske objekte svih religija i niti jedan nije srušen. Taj vid tolerancije nije viđen nigdje u svijetu”, kazao je nakon sastanka predsjedavajući Okerić.

Ministar Osmanović je dao podršku kolegama iz BPK-a Goražde u njihovoj namjeri da zaštite svoje sugrađane i heroje odbrane njihovog grada i regije, te im se zahvalio što će baš oni biti začetnici organiziranog i sistemskog pristupa koji će imati za cilj trajno zaustavljanje kontinuiranih tortura kojima su izloženi branioci ovog herojskog grada i dijela naše domovine.

“Očekujemo da sve patriote jednoglasno iznesu svoj odlučan stav i glasno kažu da se sa ovim maltretiranjima mora odmah stati, posebno jer su ranije neki drugi nepravedno vođeni sudski procesi dokazali nevinost branitelja Goražda i drugih dijelova Podrinja, poput komandanta Ahmeda Sejdića, protiv kojeg je i u ovoj grupi podignuta optužnica. Spremni smo zajedno sa svim patriotskim snagama i stanovnicima naše zemlje koji je istinske vole stati rame uz rame i svim pravnim, ali drugim dopuštenim sredstvima i metodama braniti i podržati odbranu naših saboraca”, kazao je ministar Osmanović.

Premijer Ćulov je naveo kako su kažnjeni svi počinitelji pojedinačnih zločini od strane pripadnika snaga odbrane Goražda i drugih dijelova Podrinja, te da su oni ili odležali ili još uvijek odslužuju svoje kazne, dok s druge strane niti jedan pripadnik Vojske RS za koje postoje pouzdani podaci nije procesuiran i slobodno živi i kreće se po RS, a značajan broj i po susjednoj Srbiji.

“Dosta je više progona naših branitelja. Mi smo odlučni da ovoj nehumanoj i planskoj aktivnosti stanemo u kraj i trajno je zaustavimo”, kazao je premijer Ćulov.

Na današnjem sastanku dogovoreno je i kako će sve organizovane aktivnosti predvoditi Fondacija “Istina za Goražde”, u saradnji sa koordinacijom boračkih udruženja.

Od 1992. godine do danas mi smo u situaciji da se branimo, branimo, i branimo… Nikada nismo zauzeli jasan stav i krenuli u kontraofanzivu, da kažemo-stanite, nad nama je počinjen genocid i molimo vas da to uvažavate, to je sudski utvrđeno. To je bila naša velika greška, što od okončanja agresije nismo znali podvući crtu. Mislim da je konačno došao trenutak kada moramo odlučno reći ‘Dosta!'”, rekao je ovom prilikom predsjednik spomenute fondacije Brdar.

Ministar Mirvić je podsjetio sve prisutne na današnjem sastanku na konkretne podatke stradanja opkoljenog Goražda koje je trajalo 1.336 dana, kada je ubijeno preko 4.000 civila, a među njima i 120 djece, ali i istakao potrebu da se organizovanim djelovanjem patriota kaže STOP planskom maltretiranju branitelja ovog grada i njihovih porodica.

Imamo više od 600 predmeta vraćenih pod A kategoriju u Tužilaštvu BiH, 848 pripadnika tzv. Vojske RS-a je planirano da se procesuira pred našim sudovima, što nam je vraćeno sa suda iz Haga, dok 101 pripadnik Vojske RS živi u susjednoj Srbiji i nije dostupan našem pravosuđu”, podsjetio je ovom prilikom ministar Mirvić.

On je zbog svega ovog što se dešava najavio i kako će u ponedjeljak, 14. augusta ove godine, s početkom u simboličnih 12:05 sati u Goraždu biti organizirana mirna protestna šetnja, u znak podrške optuženim braniteljima ovog herojska grada i dijela Podrinja.

Bilo je planirano da ovom saastanku akter bude i premijer KS Nihad Uk, ali mu zbog iznenadnih i neodložnih obaveza nije mogao prisustvovati.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...