GRAĐANI MIRNOM ŠETNJOM POSLALI SNAŽNU PORUKU: U Goraždu protesti zbog optužnice herojima grada i neprocesuiranja zločina nad civilima

Okupljanje građana u velikom broju na Trgu branilaca grada uslijedilo je nakon što je Tužilaštva Bosne i Hercegovine prošle sedmice podiglo optužnice protiv 13 pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, među kojima su i dvojica komandanata Ahmet Sejdić i Ferid Buljubašić, ali i neprocesuiranja ratnih zločina nad opkoljenim stanovništvom Goražda od 1992. do 1995. godine.

  • Vijesti

  • 14. Avg. 2023  14. Avg. 2023

  • 0

Koordinacija boračkih udruženja BPK Goražde i Fondacija "Istina za Goražde" organizirali su mirnu protestnu šetnju od Trga branilaca grada do gradske dvorane Mirsad Hurić, izvještava Klix.ba.

Okupljanje građana u velikom broju na Trgu branilaca grada uslijedilo je nakon što je Tužilaštva Bosne i Hercegovine prošle sedmice podiglo optužnice protiv 13 pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, među kojima su i dvojica komandanata Ahmet Sejdić i Ferid Buljubašić, ali i neprocesuiranja ratnih zločina nad opkoljenim stanovništvom Goražda od 1992. do 1995. godine.

Građani su u rukama nosili transparente sa natpisima "Ko je odgovoran za 548 ubijene i ranjene djece", "Istina za Goražde", "Ko je odgovarao za zločine na Osanici", "Ko je granatirao bolnicu", "Ko je odgovoran za zločine u Marevcima, Ćurovićima, Zorlacima". Na desetinama transparenata ispisana su imena lokacija i naselja u kojima su počinjeni stravični zločini za koje još niko nije odgovarao.

"TUŽIOCI, IMATE LI STIDA"

Uz zvižduke i negodovanje, noseći u rukama transparente "Tužioci imate li stida" velika kolona građana nakratko se zaustavila pred zgradom Tužilaštva BPK Goražde.

Poručili su da pravosudne institucije ne ostavljaju mnogo nade u pravdu jer se u Goraždu sudi borcima koji su branili goli život, dok roditelji ubijene djece, porodice ubijenih civila u ovom gradu još uvijek čekaju pravdu.

Kasim Brdar, predsjednik Fondacije "Istina za Goražde" obraćajući se okupljenim građanima na platou gradske dvorane poručio je da su u Goraždu jedinstveni u borbi za istinu i pravdu, pozdravljajući sve patriote iz drugih kantona koji su došli da daju podršku protestima.

"Ovo je naš grad i naša zemlja, mi ne idemo preko Drine, hoćemo da pružimo svakom ruku ko želi da živi. Mi ćemo opstati i ostati. Mi smo grad heroj, mi smo heroji i nikad se nećemo predati", poručio je Brdar.

Za naredni ponedjeljak 21.8. najavio je proteste pred pravosudnim institucijama u Sarajevu u 12 sati i 5 minuta.

"Da dokažemo kako ništa ne rade i uputimo najoštrije kritike i zatražimo njihove smjene. Sve što srpska strana nije uspjela u Hagu sada završava preko Tužilaštva BIH. Ko je odgovarao zbog procesuiranja naših komandanata Sejdića, Drekovića i drugih koji su oslobođeni, a sudski postupci su vođeni našim parama", poručio je Brdar.

(Foto: Preporod.info)

Na skupu u Goraždu obratili su se i preživjeli srodnici ubijenih u ovom gradu Emir Čengić i Mirsada Čaušević pitajući kada će se procesuirati zločini počinjeni u naselju Lozje i nad djecom Goražda.

Učesnici protesta u Goraždu zatražili su zaustavljanje svih procedura u vezi sa optužnicom Tužilaštva BIH i svih eventualno pripremljenih optužnica od strane Tužilaštva BiH i formiranje međunarodne komisije od strane OSCE-a i MICT-a koju bi predvodila Džoana Korner, bivša tužiteljica MKSJ, ili neka druga profesionalna i kredibilna osoba koja bi bila imenovana u saradnji s Mehanizmom i OSCE-om.

IMA LI OBJEKTIVNE ISTRAGE?

"Tražimo da međunarodna komisija objektivno provede istragu i utvrdi šta se dešavalo u Goraždu, Foči, Čajniču i Višegradu tokom rata koristeći haško nasljeđe, naslijeđe suda UN-a, koje Tužilaštvo BiH želi da izbriše. Mi se istine ne bojimo! Mi se borimo protiv laži i revizije istorije", poručeno je danas.

Sa skupa su pozvali OSCE, EU, OHR i SAD-e da hitno pokrenu tražene procedure formiranja međunarodne komisije i da ne budu taoc ruske politike koja uslovljavanjem budžeta OSCE-a već dvije godine želi ugasiti OSCE u BiH i na Balkanu.

"Međunarodna komisija bi imala zadatak da istraži i rad Tužilaštva BiH od posljednjeg izvještaja Džoane Korner i rad po Revidiranoj strategiji za progon ratnih zločinaca. Zahtijevamo od Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH da hitno traži Izvještaj od Tužilaštva BiH šta je urađeno po Aneksu "B" Revidirane strategije i preko 300 zaostalih predmeta. Pravila puta Rimskog sporazuma koje im je prebacilo haško Tužilaštvo i koje su godinama skrivene u ladicama, ili su ti predmeti tajno okončani bez sprovođenja istraga, a u saradnji sa tužilaštvima Republike Srpske", istakli su u zahjtevima.

Pozvali su sve probosanske stranke, vlast i opoziciju da osiguraju podršku formiranja tražene međunarodne komisije i zaustavljanje podizanja i potvrđivanja optužnica do okončanja rada ove komisije.

"Zahtijevamo da izdejstvuju hitnu odluku da Tužilaštvo BiH dostavi Izvještaj shodno Revidiranoj strategiji kojoj ove godine ističe rok, a posebno Izvještaj o realizaciji Aneksa "B" Strategije", poručeno je danas.

Od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća zatraženo je podrži zahtjeve, a učesnici protesta pozvali su Halila Lagumdžiju, predsjednika VSTV-a, da osigura da se zaustave sve procedure podizanja ili potvrđivanja optužnica dok međunarodna komisija ne sačini izvještaj i dok Vijeće ministara BiH ne osigura Izvještaj o revidiranoj strategiji i Aneksu "B"„strategije.

Sa skupa u Goraždu bit će upućeno pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija u kojem ćemo ga obavijestiti da su Tužilaštvo BiH i Sud BiH čije formiranje je pokrenuo, podržao i finansirao UN, izdali ideju sadržanu u rezolucijama UN-a, da Tužilaštvo BiH nije podiglo niti jednu optužnicu za opsadu Goražda koje je bilo zaštićena zona Ujedinjenih nacija te da Tužilaštvo i Sud BiH optužuju i presuđuju one koji su bili u UN zaštićenim zonama i da do danas ne postoji niti jedna optužnica za opsadu Goražda,Sarajeva,Srebrenice,Bihaća… 

ŠAMAR UJEDINJENIM NACIJAMA

"Ovim što radi Tužilaštvo BiH udaren je direktan šamar Ujedinjenim nacijama i tražit ćemo od UN-a da svojim rezolucijama zaustavi i spriječi ovakav civilizacijski apsurd cijelog svijeta, da nas zaštiti od Tužilaštva BiH koje legalizira strateške i političke ciljeve srpskih snaga iz '92. godine.Obavijestit ćemo generalnog sekretara da niko nije odgovarao za više od 2000 ubijenih, među kojima je i 548 ubijene i ranjene djece u opsadi Goražda., a od Evropske unije tražimo da odmah zaustavi finansiranje Suda i Tužilaštva BiH. Od predsjednika Suda BiH tražimo da osigura zakonitost u radu Suda BiH i da sarađuje sa međunarodnim organizacijama za praćenje rada pravosuđa i osujeti i zaustavi svaku politizaciju rada Suda BiH. Dokažite nam vašim rezultatima da je Sud BiH profesionalan i nezavisan i da nije politički instrument kao Tužilaštvo BiH!Tražimo ostavku glavnog tužioca Tužilaštva BiH jer je zloupotrijebio svoj položaj i prekršio zakonski okvir najavljujući još prije nekoliko mjeseci optužnicu za branitelje Goražda, kada se na Radio televiziji Republike Srpske hvalio "optužnicama u pripremi", za koje je istraga još trajala i svjedoci se saslušavali, tada govoreći i o optužnici za Jošanicu. Kako je prije okončanja istrage i prikupljanja dokaza on znao kako će se istraga završiti? Pozivamo sva udruženja u BiH da nam se pridruže u našim zahtjevima", istaknuto je danas u zahjtevima učesnika protesta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...