NEZIR PIVIĆ: "Iza Bunozinih izjava o stranim sudijama krije se namjera Dodika i Čovića da ovladaju Ustavnim sudom BiH"

"Važnost institucije Ustavnog suda BiH nemjerljiva je za državu i svakodnevni pravni život u njoj. Upravo radi toga svjedočimo sinhroniziranom djelovanju antidržavnih politika Hrvatske demokratske zajednice i Saveza nezavisnih socijaldemokrata sa ciljem stjecanja kontrole nad Ustavnim sudom BiH", kaže Pivić.

  • Politika

  • 14. Avg. 2023  

  • 3

Nezir Pivić, federalni zastupnik Stranke demokratske akcije i zamjenik ministra pravde Bosne i Hercegovine u prošlom sazivu Vijeća ministara za Faktor kaže kako je jedini pravni i ustavan put za promjenu statusa stranih sudija u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine izmjena Ustava države.

"Rješavanje njihovog statusa i načina izbora jeste jedan od 14 prioriteta Evropske komisije, ali se kao takav treba rješavati nakon što BiH bude blizu punopravnom članstvu u EU.

Važnost institucije Ustavnog suda BiH nemjerljiva je za državu i svakodnevni pravni život u njoj. Upravo radi toga svjedočimo sinhroniziranom djelovanju antidržavnih politika Hrvatske demokratske zajednice i Saveza nezavisnih socijaldemokrata sa ciljem stjecanja kontrole nad Ustavnim sudom BiH", kaže Pivić.

Kako je istakao, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik provodi javno, političko i pravno nasilje i blokira procese.

"Djelovanje kadrova HDZ-a sa druge strane ima iste posljedice i isti cilj samo je ono zaodjenuto u jezik birokratije, 'komisija' i 'evropskih integracija'. 'Trojku' su izabrali sebi u vlast da im ispune sve želje. Kontrola nad Ustavnim sudom jedna je od najvećih želja Dragana Čovića i Milorada Dodika.

Svjedoci smo da Čović insistira da mu 'Trojka' imenuje Marina Vukoju za sudiju u Ustavni sud BiH, a Dodik insistira da se neustavnim putem odstrane strane sudije u Ustavnom sudu, a kako bi u konačnici oni ostvarili svoj cilj.

S tim u vezi i izjave ministra pravde BiH Davora Bunoze nadovezuju se na izjave Dodika od prije nekoliko sedmica, kada je kazao da već ima spreman svoj Zakon o Ustavnom sudu BiH.

Ministar pravde sa druge strane govori da će formirati radne grupe, spominje 14 prioriteta, ali suština i cilj tih politika je isti – preuzimanje kontrole nad Ustavnim sudom BiH u režiji Dodika i Čovića", naglasio je Pivić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...