DODIKOV REŽIM KRPI BUDŽETSKE RUPE: RS se ponovo zadužila, ovaj put za 20,7 miliona maraka

Ministarstvo finansija Republike Srpske danas je posredstvom Banjalučke berze na aukciji uspješno prodalo 20,7 miliona КM vrijedne šestomjesečne trezorske zapise Republike Srpske, uz kamatnu stopu 2,95 odsto.

  • Ekonomija

  • 14. Avg. 2023  

  • 1

Ministarstvo finansija RS danas je posredstvom Banjalučke berze na aukciji uspješno prodalo 20,7 miliona КM vrijedne šestomjesečne trezorske zapise RS, uz kamatnu stopu 2,95 posto.

"Vrijednost posljednjeg objavljenog šestomjesečnog Euribora iznosila 3,928 posto", saopćeno je iz Ministarstva finansija RS.

U saopćenju se navodi da je emisija trezorskih zapisa planirana entitetskim budžetom i vrši se u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama RS i odlukom o kratkoročnom zaduživanju RS emisijom trezorskih zapisa za ovu godinu.

U skladu sa zaduživanjem vrši se i otplata dospjelih dugovanja, koja se vrši redovno po dospijeću.

Iz Ministarstva finansija navode da je javni dug RS na dan 30. jun 33,3 posto bruto domaćeg proizvoda /BDP/, dok je gornja granica javnog duga 55 odsto BDP-a.

Ukupan dug na isti dan, koji čine i vanjski i unutrašnji dug (uključujući dug RS, dug općina i gradova, javnih preduzeća i IRB-a, te fondova socijalne sigurnosti) je 39,6 posto BDP-a, a njegova gornja granica je 60 posto BDP-a.

Navedeni podaci pokazuju da RS nije prezadužena i da će sve dospjele obaveze, kako prema kreditorima, tako i prema svim budžetskim korisnicima izvršiti na vrijeme i u skladu sa planiranim budžetom, kaže se u saopćenju Ministarstva finansija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...