NAKON OBJAVLJENOG SNIMKA ZLOSTAVLJANJA ŠTIĆENIKA U PAZARIĆU: Ministar Hurtić oštro osudio bilo kakav oblik nasilja nad djecom

Ministar Hurtić je još kazao kako stavlja na raspolaganje svu stručnu i profesionalnu pomoć koju ovo ministarstvo posjeduje, kako bi se poboljšala zaštita djece od bilo kojeg oblika nasilja.

  • Društvo

  • 16. Avg. 2023  16. Avg. 2023

  • 1

Nakon objavljenog snimka “zlostavljanja” štićenika u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, Sevlid Hurtić, oštro osuđuje bilo kakav obilk nasilja nad djecom, a posebno kada su u pitanju djeca sa invaliditetom.

Neophodnim smatra da sve institucije u državi počnu primjenjivati pravilnike o načinu rada sa djecom, a koji bi bio u najboljem interesu za ovu populaciju, bez obzira na njihovu dob, spol, etničku pripadnost i drugo.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH zagovara da se uspostavi kodeks ponašanja za sve službene osobe koje rade sa djecom. Također, nužan bi bio i efikasan sistem nadzora nad njihovim radom, kako bi se predupriijedile neželjene situacije, odnosno, posljedice nehumanog i neprofesionalnog postupanja prema djeci. Jedna od efikasnih mjera koja nedostaje Bosni i Hercegovini, a koju treba što prije uvesti u praksu, jeste uspostava nacionalnog preventivnog mehanizma, koji bi nadzirao nehumano ponašanje u svim ustanovama zatvorenog tipa.

Ministar Hurtić je još kazao kako stavlja na raspolaganje svu stručnu i profesionalnu pomoć koju ovo ministarstvo posjeduje, kako bi se poboljšala zaštita djece od bilo kojeg oblika nasilja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...