CVIJANOVIĆ I KOMŠIĆ NABAVILI LIMUZINE ZA BLIZU POLA MILIONA KM: Od opreme imaju crna kožna sjedišta, izolacija od buke, frižider, televiziju...

Najnovije luksuzno vozilo Željke Cvijanović koštalo je 589 (riječima, pet stotina osamdeset i devet) prosječnih penzija njenih glasača.

  • Politika

  • 16. Avg. 2023  

  • 2

Dva superluksuzna automobila građani Bosne i Hercegovine platiće svojim predstavnicima u državnom Predsjedništvu po cijeni od gotovo pola miliona maraka!

Toliko, naime, košaju luksuzne limuzine za čiju su nabavku već sklopljeni ugovori, najprije 7. avgusta sa firmom Brčko-gas d.o.o., ovlaštenim predstavnikom vozila VW i audi (ugovor vrijedan čak 318.000 KM!), a samo tri dana kasnije ugovor o kupovini motornog vozila SUV, koji košta više od 164.000 KM, Predsjedništvo BiH je sklopilo sa kompanijom Porsche Inter Auto BH d.o.o.

Pravilnikom o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH, koji je usvojilo Vijeće ministara, predviđeno je da državne institucije raspolažu samo sa dva vozila visoke klase, cijene do 160.000 KM. Predsjedništvo BiH (kao i Ustavni sud BiH te Kancelarija za reviziju institucija BiH) izuzeti su od primjene ovog akta, pa vozila nabavljaju po svom internom pravilniku koji ne propisuje nikakva ograničenja za nabavnu vrijednost novih vozila, ali i bahatim nagonima.

Ustaljena praksa, predviđena internim pravilnikom, jeste da članovi Predsjedništva BiH koriste terenska i vozila visoke klase. Nova se kupuju kada postojeća pređu 100.000 kilometara i za to im se automatski obezbjeđuju sredstva iz budžeta.

Iako, kako saznajemo, ovoga puta član Predsjedništva iz reda Bošnjaka Denis Bećirović nije bio za izdvajanje gotovo pola miliona iz budžeta za ove namjene, članovi iz reda Hrvata i Srba, Željko Komšić i Željka Cvijanović jesu, pa su se obrzo počastili novim limuzinama od para poreskih obveznika.

Tako će, prema saznanjima Valtera, limuzina od 318.000 KM pripasti Željki Cvijanović, dok se Komšić zadovoljio nešto skromnijim, 164.000 skupim SUV-om iz kompanije Porsche Inter Auto BH d.o.o.

S obzirom da je Brčko-gas, kako smo već naveli, zastupnik Volkswagena i Audija, Željka Cvijanović trebalo bi da uživa u audiju skupljem i od novog mercedesa njenog stranačkog šefa Milorada Dodika. Kako bi ugođaj nakon napornih sjednica Predsjedništva bio potpun, zahtijevalo se da limuzina mora da bude metalik crne boje s pogonom na sva četiri točka te da, razumljivo, posjeduje masažu prednjih i zadnjih sjedišta, kao i automatski četvorozonski klima uređaj.

Kako bi sve ličilo na svemirski brod, a što članica Predsjendištva BiH zbog funkcije i svoje predanosti državi koju predstavlja i zaslužuje, limuzina će imati crna kožna sjedišta, akustična dupla stakla za izolaciju od buke, digitalni radio i TV, asistente za praćenje pravca kretanja te prilikom parkiranja, multifunkcionalni kožni upravljač, kao i tvornički ugrađen frižider za piće te ugrađeni projektor na prednjoj šajbi.

Podsjećamo da je Valter ranije objavio kako je Dodikov kabinet krajem juna zaključio sporazum s Auto Kućom Jajčević iz Banjaluke, inače predstavnikom Mercedesa, o nabavci nove limuzine koja će poreske obveznike u ovom entitetu koštati 302.000 maraka. Doduše, njena procijenjena vrijednost je bila čak oko 315.000 KM, ali ovaj „kusur“ je simboličan iznos kada je riječ o privilegijama dužnosnika koji za sebe biraju isključivo najluksuznije.

Vrijedi podsjetiti, vlasnik Brčko Gasa je Đorđa Kojić, član i funkcioner SNSD-a još od 2002. i bivši predsjednik Skupštine Brčko distrikta. Indikativno je takođe da je Brčko Gas dao tek oko 300 KM nižu ponudu od najviše prihvatljive ponude na tenderu za kupovinu limuzine za Predsjedništvo BiH.

Slijedom toga, najnovije luksuzno vozilo Željke Cvijanović koštalo je 589 (riječima, pet stotina osamdeset i devet) prosječnih penzija njenih glasača.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...