NAKON DUGE BOLESTI: Umro je Putinov general koji je komandovao invazijom na Ukrajinu

On je od maja do jula 2022. godine komandovao okupacijskom grupom Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini.

  • Evropa

  • 16. Avg. 2023  16. Avg. 2023

  • 0

Ruski mediji izvještavaju o smrti bivšeg komandanta Istočne vojne oblasti i bivšeg zamjenika ministra odbrane Ruske Federacije, general-pukovnika Genadija Žitka (58).

On je od maja do jula 2022. godine komandovao okupacijskom grupom Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini.

Ruski mediji navode kako je informaciju o smrti Žitka objavio guverner Kabarovska Mihail Degtjarev. objavljenu na Telegramu.

General Žitko je navodno preminuo u Moskvi nakon duge bolesti.

On je 2016. godine komandovao snagama ruske vojske u Siriji. Dvije godine nakon toga postao je komandant Istočne vojne oblasti Oružanih snaga Ruske Federacije. Od novembra 2021. do jula 2022. Žitko je bio zamjenik ministra odbrane – šef Glavnog vojno-političkog odjela ruske vojske.

Početkom juna 2023. objavljeno je da je Žitko imenovan za komandanta svih snaga ruske vojske u Ukrajini. Tada je zamijenio generala Dvornikova na toj poziciji, prenosi Index.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...