PRIZOR KAO IZ VREMENA JUGOSLAVIJE: Natovario “Stojadina” i krenuli na more

Nesvakidašnji prizor nekoć je bio standardan za jugoslavenske prometnice

  • Šareni svijet

  • 17. Avg. 2023  

  • 2

Zastava 101, poznat na području bivše Jugoslavije po imenu Stojadin, sve je rjeđa pojava na našim cestama.

Proizvodnja auta baziranog na talijanskom Fiatu 128 počela je 1971. godine, a diljem bivše države za njega se često govorilo kako je bio automobil ispred svog vremena, s obzirom na poprečno postavljen motor i mjenjač, neovisan ovjes na svim kotačima i peta vrata prtljažnika.

Stojadin nakrcan stvarima ne samo u prtljažniku, već i na krovu, kakav se nekoć mogao vidjeti na mnogim prometnicama, uočio je prošlog petka u Hrvatskoj na autocesti čitatelj Regionalnog portala Bjelovar.live, Davor.

Svijetlo zeleni Stojadin koprivničkih registracija je autoputom vozio za Jadran. Kako piše portal Bjelovar.live, ovakve scene prenatrpanih Stojadina bile su uobičajene za 80-e godine, kada se iz svih krajeva Jugoslavije putovalo na Jadransko more.

‘Ovi su još 80-ih krenuli kući’

Bjelovar.live navodi, pozivajući se na Avto magazin iz 1972. godine, da je cijena Stojadina iznosila 2084 američka dolara, odnosno, oko 11.000 eura preračunato u današnju vrijednost. Posljednji primjerak Stojadina sišao je s proizvodne linije prije petnaestak godina, 21. studenog 2008. godine.

Naravno, svijetlo zeleni prenatrpani Stojadin privukao je mnoge komentare na čitateljevoj Facebook objavi. Tako Bjelovar.live, između ostalih, ističe komentar Željka, koji je napisao:

Ja sam imao 80-ih pilu od auta – Yugo s dodatnom opremom desni retrovizor… Ovi su možda 80-ih krenuli kući. Još malo i tu su, do 2030. su u Koprivnici”

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...