NEVOLJE U SUSJEDSTVU: „Prvi put nakon puno godina, nećemo imati dovoljno domaće jabuke. A trećina uroda bit će…“

U proizvodnji, jabuka po kilogramu košta od 40 do 45 eurocenti, u nekim zemljama i 60 eurocenti.

  • Ekonomija

  • 19. Avg. 2023  

  • 0

Počela je berba prve jabuke, bere se gala, no voćari u susjednoj Hrvatskoj pred sobom imaju jedno od najizazovnijih godina i prvi put nakon puno godina, domaće jabuke neće biti dovoljno.

Reporter RTL-a razgovarao je sa Stjepanom Zorićem, zamjenikom predsjednika Hrvatske voćarske zajednice koji kaže da smo dugo godina bili samodostatni, no to se sada promijenilo.

"Prvi put pali smo na ispod 60.000 tona jabuke. Od toga je 15.000 do 20.000 tona jabuke imat će manju kvalitetu i bit će industrijske klase. Samo 40.000 tona jabuke bit će prve i druge klase", rekao je Zorić.

Cijena jabuke je od 1,50 do 2 eura po kilogramu po trgovačkim centrima, a voćari 80 posto proizvodnje plasiraju upravo trgovačkim centrima.

Kilogram jabuke u otkupu je 50 eurocenti što je za voćare premalo. "Prekrasnu gala jabuku, namijenjena za tržište dok traje turizam i koja je jako cijenjena u zapadnim zemljama Europe, nećemo moći plasirati po cijeni koju smo mislili", rekao je Zorić.

U proizvodnji, jabuka po kilogramu košta od 40 do 45 eurocenti, u nekim zemljama i 60 eurocenti.

"Cijena naše proizvodnje je 50 eurocenti. Nadamo se da će doći do korekcije i da će sa zimskim sortama moći pokriti troškove", istaknuo je voćar.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...