DEKAN FAKULTETA POLITIČKIH NAUKA U SARAJEVU SEAD TURČALO OSUDIO DODIKOVE PRIJETNJE: "Gdje je reakcija?"

"ada čelnik entiteta RS izjavi da ne želi da diše vazduh sa Bošnjacima, to je zastrašujuća poruka. To je poruka koja u sebi sadržava elemente namjere činjenja nasilja. U RS-u žive Bošnjaci koji su preživjeli genocid i sve druge zločine", upozorava Turčalo.

  • Politika

  • 27. Apr. 2024  

  • 0

Ključni aspekt je kako postupamo sa političkim liderima RS-a.

"Svaki kompromis oni tumače kao slabost, u prošlosti je to samo dovelo do povećanih zahtjeva i pritisaka. Početkom maja međunarodna zajednica je suočena s odlukom koja će stvoriti opasne političke tonove u regionu Balkana: Generalna skupština Ujedinjenih nacija glasat će o rezoluciji kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Međutim, oštre reakcije iz Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta RS pokazuju da je prošlost još uvijek bure baruta", napisao je prof.dr. Sead Turčalo, dekan fakulteta političkih nauka u Sarajevu u autorskom tekstu za autorski list Der Standard.

O tome je govorio u emisiji ‘7PLUS’ Hayat TV.

"Genocid nad Bošnjacima jeste jedan konkretan geografski događaj. To je globalni događaj koji obvezuje globalnu zajednicu da ga se sjeća. To je izazov za one koji ga negiraju. Ono do čega će usvajanje Rezolucije dovesti jeste da će se ta globalna zajednica svakog 11. jula sjećati genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. To je jedna vrsta moralne odgovornosti svih onih koji se nisu suprotstavili tome, a u čije ime je činjen. Moralna odgovornost podrazumijeva da uložimo maksimum napora da u tim zemljama koje podrže Rezoluciju, da se pripreme obrazovni sadržaji koji će postati dijelom nastave u tim zemljama. Tako da će taj geografski genocid lociran u BiH postati globalni. Rezolucijom se manipulira jer se želi prekriti niz drugih političkih poraza koji su se dešavali kada je riječ o Srbiji i entitetu RS", rekao je Turčalo.

Turčalo se u nastavku emisije osvrnuo na to šta je sporno i neprihvatljivo Srbima u RS-u i susjednoj Srbiji u Rezoluciji, te zbog čega Vučić nastoji svim silama spriječiti ovo usvajanje. Jelena Trivić tvrdi da je datum glasanja o rezoluciji o Srebrenici odgođen zahvaljujući naporima Vučića.

"Niti jedna zemlja koja podigne ruku za Rezoluciju neće to učiniti iz političkih razloga već iz civilizacijskih. Tu ćemo imati jasnu podjelu svijeta. Ono što Srbija i Rusija rade pokušavaju izmjestiti Rezoluciju u polje geopolitičkog. Kada čelnik entiteta RS izjavi da ne želi da diše vazduh sa Bošnjacima, to je zastrašujuća poruka. To je poruka koja u sebi sadržava elemente namjere činjenja nasilja. U RS-u žive Bošnjaci koji su preživjeli genocid i sve druge zločine", upozorava Turčalo.

Milorad Dodik je politička realnost u BiH. Osim što prijeti, svakodnevno negira genocid, najavljuje da će na datum glasanja u UN-u o Rezoluciji u Srebrenici odnijeti i cvijeće u Potočare.

"Često se reaguje na beznačajne poruke koje Dodik šalje, a na nešto što u sebi sadrži tako zloglasnu poruku, nije bilo ozbiljnih reakcija. Mezarje u Potočarima je sveto mjesto u koje mogu ući oni koji zaista mogu izraziti naveći stepen dostojanstva prema ubijenim u genocidu. Oni koji negiraju genocid i koji šalju poruke da se tamo pokopavaju prazni tabuti, apsolutno ne mogu imati pristup takvom mjestu. Takvo mjesto nije za bilo kakve lične promocije kakve viđamo. To je mjesto u koje treba da odete bez bilo kakvog pokušaja lične samopromocije", govori Turčalo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...