PROTEST ŽENA U NOVOM SADU: "Podrška i solidarnost sa Bosnom i Hercegovinom"

Kako se dodaje u pozivu, u istom trenutku, žene Novog Sada okupiće se na Trgu slobode i poslati poruku “podrške i solidarnosti sa pobunjenim ženama Bosne i Hercegovine”.

  • Regija

  • 19. Avg. 2023  

  • 0

Aktivistkinje i građanke Novog Sada okupljene oko protesta “Novi Sad protiv nasilja” najavile su danas da će stati uz ujedinjene žene Bosne i Hercegovine i njihove proteste i blokade ulica najavljene za ponedeljak, 21. augusta u 16 sati.

Kako se dodaje u pozivu, u istom trenutku, žene Novog Sada okupiće se na Trgu slobode i poslati poruku “podrške i solidarnosti sa pobunjenim ženama Bosne i Hercegovine”.

Podseća se da je povod je posljednji u nizu slučajeva svirepog nasilja nad ženama koji se desio protekle sedmiceu Gradačcu kad je Nizamu Hećimović i još dvoje ljudi ubio njen bivši partner.

“Zajednička poruka koju šaljemo glasi: ne postoji hitniji i važniji posao od suzbijanja muškog nasilja nad ženama i djevojčicama koje je u čitavom našem regionu poprimilo epidemijske razmere. Mržnja prema ženama koja pokreće na femicid, nejednak društveni položaj žena i djevojčica koji omogućava nasilje kao i sveopšte ignorisanje i poricanje problema moraju biti iskorjenjeni”, poručuju aktivistkinje.

Zahtjevaju da zaštita od nasilja u porodici i partnerskim odnosima postane stvarni prioritet, a djelovanje policije, socijalnih službi i pravosuđa bude “koordinirano, efikasno i djelotvorno”, piše portal Autonomija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...