ANDRIJA MANDIĆ: "Problem je da Srbi budu u vladi Crne Gore, a ne smeta kad Albanci drže pola vlasti u Sjevernoj Makedoniji"

Reakcija Mandića uslijedila je nakon što je ranije danas, vršilac dužnosti predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković na press konferenciji kazao da “nije prvi put da se Vučič miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore” te da želi da “napravi pritisak na mandatara Milojka Spajića ne bi li koaliciju ZBCG uveo u vlast”.

  • Regija

  • 19. Avg. 2023  

  • 0

"Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, nije se miješao u formiranje vlade Crne Gore, niti je vršio pritisak na bilo koga, već je vrlo precizno uporedio stanje u Sjevernoj Makedoniji, gdje Albanci drže skoro sve poluge moći, sa dešavanjima u Crnoj Gori, u kojoj se problematizuje i sami ulazak predstavnika Srba u vladu", poručio je predsjednik Nove srpske demokratije (NSD) i jedan od lidera koalicije ZBCG Andrija Mandić.

Reakcija Mandića uslijedila je nakon što je ranije danas, vršilac dužnosti predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković na press konferenciji kazao da “nije prvi put da se Vučič miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore” te da želi da “napravi pritisak na mandatara Milojka Spajića ne bi li koaliciju ZBCG uveo u vlast”.

Djeluje tragikomično, po njegovim riječima, “kada DPS brine o interesima bilo kojeg naroda u Crnoj Gori”.

“Oni su sprovodili najgoru antisrpsku politiku i takva diskriminacija nije zabilježena u poslednje tri decenije u Evropi. Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, nije se miješao u formiranje vlade Crne Gore, niti je vršio pritisak na bilo koga, već je vrlo precizno uporedio stanje u Sjevernoj Makedoniji, gdje Albanci drže skoro sve poluge moći, sa dešavanjima u Crnoj Gori, u kojoj se problematizuje i sami ulazak predstavnika Srba u vladu. Podsjećam, procenat Srba u Crnoj Gori je mnogo veći od procenta Albanaca u Sjevernoj Makedoniji”, saopštio je Mandić.

Bilo bi pošteno, kaže, da su današnju konferenciju „o miješanju u unutrašnje stvari Crne Gore” posvetili ambasadoru Slovačke.

“Koji je sebi dao za pravo da sastavlja novu Vladu, dok predsjednik Srbije nijednom nije kazao kako treba da izgleda vlada Crne Gore, nego je saopštio kako se primjenjuju različiti aršini prema Albancima u Sjevernoj Makedoniji i Srbima u Crnoj Gori. Koalicija ZBCG je jedan od pobjednika izbora 11. juna i na jednoj strani smo mi i ostali koji su porazili DPS, a na drugoj strani su isti taj DPS i svi oni koji su i na predsjedničkim izborima podržali Mila Đukanovića i koji su i tokom kampanje za parlamentarne izbore imali stav da će zajedno formirati vlast”, dodao je Madić.

Dobro znaju građani, smatra on, ko se “konstantno miješa u formiranje vlasti u Crnoj Gori”.

“Nismo uzalud, tokom kampanje, pominjali ambasade koje gotovo svakodnevno vrše pritisak na političke subjekte u Crnoj Gori. Naši preci su stvarali Crnu Goru i mi osjećamo posebnu odgovornost za budućnost naše države. Nedavno smo u Tetovu gledali doček Aljbina Kurtija, koji je tom prilikom proglašen svealbanskim premijerom i nismo čuli da su se oglasili iz bilo koje ambasade, čak ni iz Slovačke”, dodao je on.

Koalicija ZBCG je, kaže, jedan od “pobjednika” na izborima.

“I mi želimo da pregovaramo sa kolegama koji su takođe učestvovali u pobjedi nad bivšim režimom. Zato sa velikom zainteresovanošću čekamo nastavak razgovora s mandatarom Milojkom Spajićem kako bi, uz postovanje demokratskih principa i bez bilo kakvih uplitanja sa strane, dogovorili novu Vladu za koju se jasno na izborima izjasnila Crna Gora. Ako ima dobre namjere, ništa nam neće biti teško jer je svima dobro poznata narodna volja”, zaključio je Mandić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...