ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ UPOZORAVA: Opasne namjere iz Srbije, potrebna hitna reakcija i adekvatan odgovor…

-Za bosanske snage je bitno znati da je to sada izvjesno, da u vezi toga nema dilema i da je potreban krajnje ozbiljan, sistematski i ustrajan napor kako bi se ponavljanje stradanja u Prijedoru i Srebrenici i otimanje bosanske zemlje od BiH spriječilo, poručio je Mehmedović.

  • Politika

  • 20. Avg. 2023  

  • 3

Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH i jedan od osnivača SDA komentirao je sastanak u Mađarskoj.

Milorad Dodik, predsjednik RS i Željka Cvijanović, članica Predsjedništva BiH iz BiH entiteta RS skupa sa Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije došli su kod Viktora Orbana u Mađarsku da dobiju finansijsku pomoć, da ugovore nove vjerovatno netransparentne investicije, da mađarska diplomatija kao onomad za HDZ sada i za SNSD izlobira Zakon o državnoj imovini kakav odgovara Srbiji i RS. Jer onda srpska tajkunska nacionalistička elita iz Beograda i Banjaluke može da od uzurpatora postane zakonski vlasnik i nastavi da posluje i trguje svim resursima koje su RS i Srbija otele od BiH tokom agresije na BiH, poručio je Mehmedović, te dodao:

-To nije ništa novo. Prigožin, zapovjednik ruske paravojne formacije Wagner, je tokom pobune protiv Putina u rijetkim trenucima iskrenosti rekao da je Putin poveo rat protiv Ukrajine kako bi ruski tajkuni mogli da zgrabe i među sobom da podijele sve ukrajinske resurse. Ime Prigožinove privatne vojne formacije je ime Hitleru omiljenog njemačkog kompozitora, a zapovjednik Wagnera je krenuo protiv Putina kad je Putin odlučio podržaviti njegovu formaciju uključujući imovinu Wagnera u Africi i drugim mjestima gdje je formacija bila angažovana i formirala svoja poslovna carstva. Dogovor sa Prigožinom postignut je i na insistiranje ruskih tajkuna koji imaju svoj udio u Wagnerovoj imovini. Koje sada ima i u Ukrajini.

Iz vrlo sličnih, profitabilnih razloga se RS uz svesrdnu podršku Srbije i Rusije i saveznika u EU toliko bori protiv funkcionalnih i bilo kakvih državnih institucija BiH, vladavine prava, Visokog predstavnika i euroatlantskih integracija. Uvođenje demokratskog reda i zakona predstavlja prepreku otimačini bosanskih resursa.

U tom svjetlu, okupljanje Vučica, Dodika i Porfirija u Prijedoru na dan "Oluje" i uz pomoć simboličnog odašiljanja poruke Bošnjacima i Hrvatima "Neka smo vas pobili", bilo je i prvi transparentni sastanak vodstva Velike Srbije/srpskog sveta. Učešće i uloga prvog u Crkvi Srbije na takvom skupu pokazuje da i SPC ima svoje dionice u onom što su srpske šovinisticke elite otele od BiH i ne žele nikako da to vrate.

Poslije obilježavanja žrtava "Oluje" u Prijedoru postalo je pojmljivo da sljedeće okupljanje bude i u Srebrenici. Takođe je postalo jasno da nezavisnost RS i njeno prisajedinjenje Srbiji nije tek mogućnost već projekat čija je realizacija uveliko u toku. Pitanje je samo koja će se metodologija upotrijebiti radi konačnog dolaska do cilja. Da li tako što će "Srbi silom oteti svoje" kao što je rekao Momčilo Krajišnik ili što će raditi prvo na federalizaciji pa konfederalizaciji BiH dok se svjedoci Daytona ne smekšaju da prestanu formalno braniti teritorijalni integritet BiH pitanje je na koje odgovor zavisi od trenutnih i očekivanih odnosa u BiH, njenom užem i širem i globalnom okruženju. Za bosanske snage je bitno znati da je to sada izvjesno, da u vezi toga nema dilema i da je potreban krajnje ozbiljan, sistematski i ustrajan napor kako bi se ponavljanje stradanja u Prijedoru i Srebrenici i otimanje bosanske zemlje od BiH spriječilo.

Za početak bosanska politička elita treba bar da ne govori ružno jedni o drugima, kako bi bar malo izgradili političkog jedinstva.

Nakon toga uslijedit će adekvatan odgovor, poručio je Mehmedović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...