EDI RAMA ODGOVORIO NA PRIJETNJE IZ BEOGRADA: „Naša jedina budućnost je Velika…“

U objavi na Twitteru Rama je napisao kako ne treba zaboraviti da su Albanija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora saveznice NATO-a potpuno posvećene sigurnosnom i teritorijalnom integritetu jedna druge.

  • Regija

  • 22. Avg. 2023  

  • 0

Albanije Edi Rama rekao je da su prijetnje srpskih dužnosnika stabilnosti i integritetu Sjeverne Makedonije i Crne Gore opasne i neprihvatljive. Rama je reagirao na izjavu srbijanskog ministra odbrane Miloša Vučevića koji je nedavno kazao da će se Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji obiti o glavu priznanje Kosova, kao što se to dogodilo Ukrajini.

U objavi na Twitteru Rama je napisao kako ne treba zaboraviti da su Albanija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora saveznice NATO-a potpuno posvećene sigurnosnom i teritorijalnom integritetu jedna druge.

"Postigli smo u posljednjem desetljeću na ovim prostorima ono što niko nije mogao zamisliti u beskonačnim desetljećima ranije... ne možemo i nećemo dopustiti nikome da nas povuče u prošlost koju ostavljamo zauvijek! Zajedno! Velika Europa je naša jedina budućnost", istaknuo je Rama na Twitteru.

"Otvorili ste pandorinu kutiju"

Srpbijanski ministar odbrane Miloš Vučević, koji od maja predvodi i Srpsku naprednu stranku nakon što se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić povukao s funkcije čelnika stranke, kazao je za beogradski TV Pink da su se Crna Gora i Sjeverna Makedonija ogriješile o Srbiju priznajući neovisnost Kosova.

"Ogriješili ste se i to će vam se obiti o glavu, kao što se u Ukrajini obija o glavu svima koji su promovirali Kosovo kao nezavisnu državu. Otvorili ste pandorinu kutiju", rekao je između ostaloga Vučević. On je u istom intervjuu komentirao pregovore o formiranju nove crnogorske vlade te je rekao kako je “sad najveće pitanje u Podgorici smiju li srpske stranke ući u vlast”.

"U Sjevernoj Makedoniji 25 posto Albanaca ima 50 posto vlasti, a u Crnoj Gori 30 posto Srba ne može imati dva ministarstva ili jedno. A oni kažu da se miješamo u unutrašnje stvari", rekao je Vučević.

Na taj dio izjave od crnogorskih dužnosnika reagirao je jedino predsjednik te zemlje Jakov Milatović, koji je rekao da je "neprihvatljivo posredno ili neposredno miješanje stranih faktora iz regije i ostatka svijeta u proces sastavljanja nove crnogorske vlade". 

Tu Milatovićevu reakciju dio crnogorske javnosti ocijenio je previše blagom i bojažljivom. U Crnoj Gori u toku su pregovori o formiranju nove vlade, koje predvodi mandatar Milojko Spajić.

Njemu je za stabilnu većinu u parlamentu pored manjinskih partija, Bošnjaka, Hrvata i Albanaca, potrebna i podrška prosrpske i proruske koalicije Za budućnost Crne Gore, koju predvodi četnički vojvoda Andrija Mandić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...