SENZACIONALNO OTKRIĆE: Arheolozi otkrili "novu" rimsku frazu na drevnoj čaši...

Laes je potvrdio o kakvom se jedinstvenom nalazu radi.

  • Šareni svijet

  • 22. Avg. 2023  

  • 0

Belgijski arheolozi Arheolozi koji su vršili iskopavanja u Mortselu pronašli su čašu za piće na kojoj je ranije nepoznat rimski slogan "Avoca te" koji u prevodu znači "Zabavi se", kaže profesor sa Univerziteta u Antverpenu, javlja Belga.

Iako je južni rub Antwerpena bio mnogo manje gusto izgrađen u rimsko doba nego danas, postojala su naselja u kojima se praktikovala poljoprivreda. Na lokalitetu iskopavanja u Mortselu, arheolozi iz Flamanskog centra za baštinu pronašli su ostatke jednog takvog naselja. Njihovi nalazi uključuju zdjelu za žrtvu, posudu, keramički materijal i čašu s natpisom "Avoca te".

Arheolozi su se konsultovali sa profesorom Christianom Laesom sa Univerziteta u Antverpenu, koji je specijaliziran za klasičnu antiku.

Avoca te': professor UAntwerpen ontdekt nieuwe Latijnse uitdrukking op  opgegraven drinkbeker in Mortsel | Het Nieuwsblad Mobile

-Značenje glagola 'avocare' se vremenom promijenilo, rekao je Laes.

-Prvobitno je ta riječ značila 'pozvati nešto ili nekoga' ili 'preusmjeriti'. Kasnije se to razvilo u 'zabaviti'. 'Avoca Te' - ovdje u imperativu - može se prevesti kao 'zabaviti'. Fraza je vjerovatno neformalni izraz koji se koristio tokom svečanosti na kojima je vino raskošno teklo, rekao je on.

Nebrojene čaše iz rimske civilizacije su pronađene u prošlosti, a "avocare" je dobro poznat glagol, ali ova formulacija još se nije našla na čaši za piće bilo gdje u svijetu, prema međunarodnoj bazi podataka natpisa. Laes je potvrdio o kakvom se jedinstvenom nalazu radi.

Pokazalo se da je 2023. godina bogata otkrićima artefakata u Belgiji. U aprilu su belgijski arheolozi otkrili dokaze o rimskom svetilištu i groblju u Elewijtu, blizu Zemsta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...