MINISTAR PRAVDE DAVOR BUNOZA NAKON USVAJANJA 'EVROPSKIH ZAKONA': "Ovo je početak ozbiljne reforme pravosuđa u BiH"

“Drago mi je kada su u pitanju zakon o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u su uvažena i dva amandmana koja se tiču transparentnosti objave podataka o srodnicima sudaca i tužitelja koji rade u pravosuđu, odvjetništvu, pravobraniteljstvu i sekretarijatu i notarijatu", rekao je Bunoza.

  • Politika

  • 22. Avg. 2023  

  • 3

Na Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojena su dva tzv. evropska zakona, a ministar pravde BiH Davor Bunoza, nada se da će ti zakoni dobiti potporu i u Domu naroda, prenosi N1.

“Drago mi je kada su u pitanju zakon o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u su uvažena i dva amandmana koja se tiču transparentnosti objave podataka o srodnicima sudaca i tužitelja koji rade u pravosuđu, odvjetništvu, pravobraniteljstvu i sekretarijatu i notarijatu… To će biti sada dostupno javnosti, ali isto tako i usvojen je amandman koji se tiče dodatne provjere imovine”, rekao je Bunoza.

“Što se tiče integriteta, i ono što je najbitnije nositelja pravosudnih funkcija trenutno u zakonu o VSTV-u, imate samo jednu rečenicu koja se odnosi na integritet pravosudnih funkcija, a prema nacrtu ovog zakon ima 10 članaka i 65 stavaka koji reguliraju provjeru imovinu, dodatnu provjeru, ali i provjeru onih koji ih je provjeravaju”, dodao je Bunoza.

Ova dva zakona smatra on predstavljaju početak jedne ozbiljne reforme pravosuđa u BiH.

Zakonu o slobodi pristupa informacija, također, kaže, predstavlja početak ozbiljnog otvaranja javne uprave s ciljem da ona bude transparentna.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...