PREMIJER KOSOVA ALBIN KURTI: "Na sjeveru Kosova nema eskalacije kada zvanični Beograd ne planira nasilne proteste"

Kurti je poručio da nema alternative članstvu Republike Kosovo u Evropskoj uniji.

  • Regija

  • 23. Avg. 2023  23. Avg. 2023

  • 1

Kada se ne planiraju nasilni protesti u organizaciji zvaničnog Beograda, nema eskalacije na sjeveru Kosova, izjavio je kosovski premijer Albin Kurti na početku današnje sednice Vlade.

Kosovski premijer je kazao da je na bilateralnim sastancima i na zajedničkoj večeri sa liderima Zapadnog Balkana i predstavnicima Evropske unije u Atini ove nedjelje naglasio da se mora spriječiti ponovna eskalacija situacije u četiri opštine na sjeveru Kosova, jer “kada se ne planiraju nasilni protesti u organizaciji zvaničnog Beograda, nema eskalacije na sjeveru Kosova”.

“Deeskalacija u četiri opštine na sjeveru rezultat je, s jedne strane, hapšenja nasilnih elemenata koji su napali našu policiju, vojnike KFOR-a i novinare, a s druge strane odlaska nekih od nasilnih ekstremista u Srbiju. Prošla su dva mjeseca otkako je zabilježen posljednji ozbiljan incident, a još više od nasilnih protesta”, kazao je Kurti.

Istakao je i da Kosovo striktno sprovodi sporazum postignut u Bratislavi 10. jula ove godine o deeskalaciji situacije na sjeveru.

Kurti je, takođe, poručio da nema alternative članstvu Republike Kosovo u Evropskoj uniji, prenosi Anadolija.

“Sve države koje teže članstvu u EU treba da primejnjuju demokratiju, vladavinu prava, poštovanje ljudskih prava i dobrosusjedstvo, a za to dobro, demokratsko i evropsko susjedstvo, neophodno je uzajamno priznanje, de jure i de facto, kao i prava manjina, simetrično i po evropskim konvencijama”, naglasio je Kurti.

Dodao je i da je na bilateralnim sastancima sa premijerom Grčke, predsjednicom Evropske komisije i premijerom Hrvatske, istakao ekonomski i demokratski napredak Kosova, kao i značaj pune i bezuslovne primjene Osnovnog sporazuma postignutog sa Srbijom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...