USAGLASILI DOKUMENT: Zemlje BRICS-a postigle dogovor o proširenju

Sporazum o proširenju otvara put desetinama zainteresovanih zemalja kandidata da iznesu svoje argumente za pridruživanje grupaciji, koja se obavezala da će postati šampion “Globalnog juga” u razvoju.

  • Svijet

  • 23. Avg. 2023  

  • 0

Lideri BRICS bloka vodećih zemalja u razvoju - Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike - dogovorili su mehanizme za razmatranje novih članica, rekao je u srijedu ministar vanjskih poslova Južne Afrike.

Sporazum o proširenju otvara put desetinama zainteresovanih zemalja kandidata da iznesu svoje argumente za pridruživanje grupaciji, koja se obavezala da će postati šampion “Globalnog juga” u razvoju.

Proširenje BRICS-a je na vrhu dnevnog reda na samitu koji se održava u Johanesburgu, prijestolnici Južne Afrike. Dok su sve članice BRICS-a javno izrazile podršku rastu bloka, među liderima je bilo podjela oko toga koliko i koliko brzo.

“Dogovorili smo se o pitanju proširenja”, rekao je Naledi Pandor na Ubuntu radiju, stanici koju vodi južnoafričko ministarstvo vanjskih poslova.

“Imamo dokument koji smo usvojili i koji postavlja smjernice i principe, procese za razmatranje zemalja koje žele postati članice BRICS-a… To je vrlo pozitivno.”

Pandor je rekao da će lideri bloka dati detaljniju najavu o proširenju prije nego što se samit završi u četvrtak.

Više od 40 zemalja izrazilo je interes za pridruživanje BRICS-u, kažu južnoafrički zvaničnici, a 22 – među njima Iran, Venecuela i Alžir – formalno su zatražile prijem.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...