ALEKSANDAR LUKAŠENKO: "Putin ne može stajati iza avionske nesreće u kojoj je poginuo Prigožin, ne mogu reći ko je to uradio"

Lukašenko je rekao da Prigožin nikada nije tražio od njega "sigurnosne garancije", dodajući da razgovori koje je vodio sa njim nikada nisu išli u tom pravcu.

  • Evropa

  • 25. Avg. 2023  

  • 0

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je u petak da njegov ruski kolega Vladimir Putin ne može stajati iza avionske nesreće do koje je došlo u srijedu u kojoj je poginuo šef Wagner grupe Jevgenij Prigožin, prenosi Anadolija.

- Ne mogu reći ko je to uradio. Neću postati advokat čak ni za svog starijeg brata. Ali, znam Putina. On je razborita, veoma mirna i čak spora osoba, koja odlučuje o drugim, manje složenim pitanjima. Dakle, ne mogu da zamislim da je Putin ovo uradio, da je Putin kriv. Previše grub, neprofesionalan posao, što se toga tiče - rekao je Lukašenko na konferenciji za novinare u Minsku, prenijela je državna novinska agencija Belta.

Lukašenko je rekao da Prigožin nikada nije tražio od njega "sigurnosne garancije", dodajući da razgovori koje je vodio sa njim nikada nisu išli u tom pravcu.

- Wagner je živio, Wagner je živ i Wagner će živjeti u Bjelorusiji, ma koliko to neko ne želio - naglasio je bjeloruski predsjednik.

Rekao da su on i Prigožin prethodno razradili sistem o tome kako će Wagner ostati u Bjelorusiji.

- Sve dok nam bude potrebna ova jedinica, oni će živjeti i raditi s nama - dodao je Lukašenko.

Ruske vlasti su potvrdile da je Prigožin bio u avionu koji se srušio u ruskoj oblasti Tver. Ministarstvo za vanredne situacije Rusije saopštilo je da je poginulo svih deset ljudi u letjelici.

Predsjednik Vladimir Putin izrazio je u četvrtak saučešće porodicama žrtava i opisao Prigožina kao "talentovanog čovjeka" sa "teškom sudbinom". Rekao je da će Moskva detaljno istražiti uzroke incidenta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...