MUSTAFA RUŽNIĆ PORUČIO: "Krajina neće dozvoliti izvoz našeg oružja u Hrvatsku, stajat ćemo ispred kasarni" (VIDEO)

"Zašto baš ova kasarna i zašto baš Krajina. Mislim da tabele i pokazatelji kažu da to nije rusko nauružanje nego je ono koje smo mi zarobli i to je plaćeno krvlju naših sinova", rekao je Ružnić.

  • Politika

  • 25. Avg. 2023  

  • 2

Građani i patriote Bosne i Hercegovine duboko su uznemireni posljednjim vijestima iz Unsko-sanskog kantona o značajnom prebacivanju velikih količina oružja iz kasarne Vojske Bosne i Hercegovine na teritoriju Republike Hrvatske.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić bio je gost u našoj emisiji ‘Dobar dan BiH’.

Prije 5 dana je uputio zabrinjavajući dopis da se izvlači velika količina oružja iz kasarne ‘Adil Bešić’.

Ružnić je kazao kako nakon što su dobili informaciju sa terena, da izlazi određena količina oružja, oni su reagirali i tražili odgovore.

Jučer smo od Heleza dobili površan odgovor samo da se skine sa dnevnog reda. Međutim od drugih institucija niko ništa nije rekao. To nauružanje je pripremljeno da se izvozi prema Hrvatskoj. Mi smo imali dojavu da će biti izvlačenje sa terena, ali građani koji su tu u blizini kasarne uvidjeli su da transportnim vozilima izvlače naoružanje.

Kaže kako je Krajina uvijek budana i tako je došlo do ove reakcije.

"Pratimo situaciju i vrate nam se filmovi iz 90-tih godina. Danas se neki moderniji scenerij dešava. Iako zvanično se neke stvari ne poklapaju, jer samo došli do saznanja da je dogovoren izvoz starog nauružanja, ali se izvozi i mimo toga. Topovi koji su pomenuti oni su upotrebljivi uz malu reparaciju oni se pripremaju za dalje tržište. Mi smo dobili informaciju da je 2013. godine trebalo postupiti po tim presudama, ali neko je bio svjestan pa nije postupu tako. Vidjeli smo da je nova vlast krenula u realizaciju tog dijela i to je sve nas ponukalo za ovakvom rekacijom. Zašto baš ova kasarna i zašto baš Krajina. Mislim da tabele i pokazatelji kažu da to nije rusko nauružanje nego je ono koje smo mi zarobli i to je plaćeno krvlju naših sinova", rekao je Ružnić.

Kaže da kada je u pitanju odbrana i sigunost građana za tako nešto i vrijedi platiti i sudski penal ako treba samo da bi se oružje zadržalo u kasarnama.

"Do kad ćemo biti razoružani? Valjda je potreba namiri potrebnim količinama pa to raditi. Postavlja se puno pitanja? Zasto baš danas kada se podižu tenzije i udara na ustavni poredak? Zašto se i na ovaj način narušava sigurnost u USK", pita se Ružnić.

Kaže da ovo sve govori o tome ko su ljudi koji vode našu državu i da se oni moraju dokazivati gavnom ‘baji’ iz Banja Luke.

"Šta ste mogli očekivati? Moraju se oni njemu dokazati. Naša zemlja nikada nije bila u boljoj poziciji za ulazak u EU. Ali ova zemlja treba najodgovornije, koji će dokazati da nisu bitne fotelje nego institucije. Sve se mora graditi i na taj način izgraditi državu. Određeni kadrovi nisu pokazali da su sposobni za to. Današnja press konferencija je ‘rekla kazala’. Šta mi radimo danas? Hajmo uraditi ono što je do nas. Mogli smo i mi samo pratiti, ali ne, moramo reagovati jer ćemo sutra biti zaslužni za to. Kada jedna majka kaže: ‘Mogu to nazivati najstarijim gvožđem, ali ono za mene sija jer je moje dijete sa 18 godina poginulo za to’. Ali oni to ne gledaju tako, ne znaju odgovoriti na prijetnje koje dolaze iz manjeg bh. entiteta. Uzimamo sve, a ne dajemo ništa ovoj državi. Iz Krajine poručuju da neće dozvoliti takvima da rade sve ovo od države BiH. Mi ćemo stati ispred kasarne i mi ćemo se boriti", rekao je Ružnić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...