UZROK NI DO DANAS NIJE RASVIJETLJEN: U najvećoj rudarskoj nesreći u historiji BiH koja se dogodila 1990. stradalo je 180 rudara

Jedini od 181 komorata koliko ih je te večeri sišlo u jamu uspio je preživjeti Smajl Imamović, koji je tada zadobio teške povrede.

  • Sjećanje

  • 26. Avg. 2023  26. Avg. 2023

  • 2

U jami Rudnika "Dobrnja Jug" u Mramoru nekoliko sati iza ponoći 26. augusta 1990. godine došlo je do strašne eksplozije čiji uzrok ni do dan-danas nije do kraja rasvijetljen.

U toj najvećoj rudarskoj nesreći ikada zabilježenoj u Bosni i Hercegovini poginulo je 180 rudara treće smjene prosječne starosti 27 godina. Iza stradalih je ostalo 365-ero djece.

Jedini od 181 komorata, koliko ih je te kobne večeri sišlo u jamu, uspio je preživjeti Smajl Imamović, koji je tada zadobio teške povrede.

Tugu i saosjećanje građani Tuzle i okolnih mjesta pokazali su na njihovom ispraćaju, najbrojnijem kojeg je Tuzla vidjela.

U znak sjećanja na ovu rudarsku ali i ljudsku tragediju, svake godine u Rudnicima Kreka, uz prisustvo predstavnika ovdašnjih organa vlasti, odaje se počast poginulim rudarima, uz nadu da se slična tragedija nikada više neće ponoviti.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...