IZ RS-a DIŽU TENZIJE: "Prvog septembra ispred Tužilaštva BiH bit će 8.000 Srba u znak podrške Dodiku"

"Ostaje da su skup održava 1. septembra u 18 sati. Sigurno je da će sva udruženja stati iza ovog skupa, razgovaramo sa svima", naglasio je Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

  • Vijesti

  • 26. Avg. 2023  

  • 12

Prije nekoliko dana Odbor za zaštitu i prava Srba u Federaciji Bosne i Hercegovine podnio je zahtjev Ministarstvu unutrašnjih Kantona Sarajevo za održavanjem mirnih protesta u znak podrške predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku i v.d. direktora Službenog glasnika RS-a Milošu Lukiću zbog optužnice Tužilaštva BiH.

Prema pisanju RTRS-a, odobrenje još nije stiglo. Međutim, to ne smeta brojnim udruženjima iz RS-a da podižu tenzije najavljujući da će se ispred zgrade Suda i Tužilaštva BiH u Sarajevu 1. septembra okupiti, kako naglašavaju, "hiljade Srba".

"Ostaje da su skup održava 1. septembra u 18 sati. Sigurno je da će sva udruženja stati iza ovog skupa, razgovaramo sa svima. Ljudi imaju želju da se pokažu da su uz predsjednika RS-a i smatram da ćemo imati 8.000 Srba ispred Tužilaštva u Sarajevu", naglasio je Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Podsjećamo, optužnica protiv Dodika i Lukića podignuta je 11. augusta. Oni su optuženi po novom članu Krivičnog zakona BiH, koji je nametnuo visoki predstavnik, a koji glasi:

Službeno lice u instituciji Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, ili u kantonu, gradu ili opštini ili lokalnoj zajednici ili bilo kojem organu lokalne uprave i samouprave, ili odgovorno lice koje ne primijeni, ne provede, ne izvrši ili na drugi način ne poštuje odluku visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, ili koje spriječi odnosno na drugi način omete primjenu, provođenje ili izvršenje takve odluke, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Protiv Dodika je podignuta optužnica zbog potpisivanja ukaza o proglašenju Zakona o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS-a i Zakona o zabrani objavljivanja odluka visokog predstavnika u BiH u Službenom glasniku RS-a.

Lukić je naložio objavljivanje pomenutih akata u Službenom glasniku RS-a, iako ih je prije toga visoki predstavnik Christian Schmidt proglasio ništavnim.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...