ZASJEDALO PREDSJEDNIŠTVO SDA: Pozdravili presudu iz Strasbourga, ona mora biti temelj svih budućih razgovora o Ustavu BiH i izbornom zakonu

Predsjedništvo SDA oštro osuđuje dosadašnju popustljivu politiku stranaka tzv. "Trojke" prema SNSD-u i HDZ-u BiH.

  • Politika

  • 28. Avg. 2023  

  • 3

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) donijelo je danas određene zaključke.

1. Predsjedništvo SDA pozdravlja presudu Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura po apelaciji Slavena Kovačevića, kojom se traži uvođenje jedne izborne jedinice za izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. 

Ova presuda, uz ranije donesene presude Evropskog suda za ljudska prava, mora biti temelj svih budućih razgovora o izmjenama Ustava BiH i izbornog zakonodavstva, a bilo kakva rješenja koja su u suprotnosti sa suštinom ovih presuda ili kojima se njihova provedba dodatno otežava su neprihvatljiva.

2. Predsjedništvo SDA oštro osuđuje dosadašnju popustljivu politiku stranaka tzv. "Trojke" prema SNSD-u i HDZ-u BiH, koja se ogleda u prepuštanju važnih institucija poput Ministarstva sigurnosti BiH, Službe za poslove sa strancima BiH, Agencije za lijekove BiH, Uprave za indirektno oporezivanje BiH, BHANSA-e, JP Autoceste FBiH i Fonda za zaštitu okoliša, te predaji cjelokupnog sigurnosnog i finansijskog sektora Bosne i Hercegovine na upravljanje SNSD-u.

Pozivamo stranke "Trojke" da prestanu sa trgovanjem interesima države Bosne i Hercegovine i bošnjačkog naroda u zamjenu za ostanak na vlasti.

3. Predsjedništvo SDA ističe neophodnost temeljite reforme bosanskohercegovačkog pravosuđa u skladu sa standardima Evropske unije i s ciljem jačanja vladavine prava.

Usvajanje zakonskih rješenja kojima se ne ispunjavaju uvjeti Evropske komisije i koji predstavljaju korak nazad u odnosu na postojeće stanje, što je slučaj sa Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH i Nacrtom zakona o sudovima BiH, nanosi ogromnu štetu nastojanjima da se unaprijedi stanje u bosanskohercegovačkom pravosuđu.

Svaki građanin Bosne i Hercegovine mora uživati jednak tretman pred pravosuđem, što danas nije slučaj. Potvrđuje to privilegirani status predsjednika entiteta RS Milorada Dodika, koji još uvijek nije procesuiran i sankcionisan zbog niza antiustavnih i protuzakonitih aktivnosti, ali potvrđuju to i politički motivisani progoni pripadnika Armije RBiH s ciljem pokušaja promjene karaktera rata u Bosni i Hercegovini.

Od posebnog je značaja očuvanje nepristrasnosti, nezavisnosti i profesionalnosti Ustavnog suda BiH i bilo kakvi prijedlozi uklanjanja sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava i uvođenja etničkog principa u odlučivanju moraju biti odbačeni. Jednako tako, izbor sudija Ustavnog suda BiH mora biti zasnovan na stručnosti, a ne političkim potrebama i koalicionim dogovorima.

4. Predsjedništvo SDA smatra neprihvatljivim agresivan odnos zvaničnika stranaka "Trojke" prema Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, medijima, medijskim radnicima i predstavnicima bošnjačkog naroda koji iznose kritičke stavove prema postupcima aktuelne vlasti.

Umjesto napada, pritisaka i uvreda na račun vjerskih i političkih predstavnika Bošnjaka, medija, medijskih radnika i slobodnomislećih građana, zvaničnici "Trojke" bi trebali zauzeti čvršće stavove prema političkim partnerima koji napadaju ustavnopravni poredak BiH, vrijeđaju Bošnjake i psuju genocid u Srebrenici.

5. Predsjedništvo SDA oštro osuđuje napade, prijetnje i pritiske na bošnjačke povratnike u entitetu RS, koji su eskalirali u posljednjim mjesecima.

Pozivamo visokog predstavnika Christiana Schmidta da konačno pokaže da je visoki predstavnik za cijelu Bosnu i Hercegovinu, a ne samo za entitet FBiH, te da iskoristi svoje ovlasti i hitno donese mjere koje će unaprijediti status i sigurnost Bošnjaka i Hrvata u entitetu RS. Aparthejd nad Bošnjacima i Hrvatima u entitetu RS je baziran na protivustavnom nacionalnom debalansu u institucijama ovog entiteta, a naročito u sigurnosnom sektoru, te je visoki predstavnik dužan da reaguje u skladu sa svojim mandatom.

6. Predsjedništvo SDA poziva na hitno usvajanje mjera koje će prevenirati i spriječiti porodično, rodno zasnovano, vršnjačko i svako drugo nasilje.

Insistiramo na izmjenama Krivičnog zakona BiH, Krivičnog zakona FBiH i ostalih zakonskih odredbi i propisa kojima će se postrožiti sankcije za prekršitelje.

7. Predsjedništvo SDA ocjenjuje da je rezultat rada nametnute Vlade Federacije BiH u prva četiri mjeseca mandata veoma loš. Iako im je prethodna vlada osigurala otpornost ekonomije, te ostavila pune budžete, fondove, javna preduzeća koja pozitivno posluju i spreman niz reformskih zakonskih rješenja, nametnuta Vlada je skoro isključivo posvećena imenovanjima vlastitih kadrova, često potpuno nestručnih. Jedini rezultat je usvajanje Zakona o civilnim žrtvama rata i seta energentskih zakona, koje je im je ranije pripremila Vlada na čijem je čelu bio Fadil Novalić, s tim da su energetske zakone unazadili amandmanima HDZ-a koji su prethodnoj vladi bili neprihvatljivi.

Predsjedništvo SDA poziva Vladu FBiH i rukovodstva oba doma Parlamenta FBiH da hitno u parlamentarnu proceduru vrate set fiskalnih zakona i Zakon o minimalnoj plaći, koje je ranije pripremila prethodna Vlada, a kojima je predviđeno smanjenje doprinosa i povećanje plaća.

Usvajanje ovih zakonskih rješenja ključno je za nastavak ekonomskog razvoja FBiH i poboljšanja statusa radnika i povećanje njihovih primanja.

8. Predsjedništvo SDA upozorava vlast u Kantonu Sarajevo da se ne smije poigravati statusom bosanskog jezika u obrazovnom sistemu. Neprihvatljivi su bilo kakvi zamjenski nazivi za bosanski jezik u nastavnom planu i programu osnovnih škola. Nedopustivo je da se pojavi bilo kakva dilema o nazivu bosanskog jezika, a kamoli da se on ukida kao predmet.

9. Predsjedništvo SDA na 28. godišnjicu masakra na Markalama, koji je predstavljao kulminaciju četverogodišnje opsade Sarajeva, ističe važnost jačanja institucija države Bosne i Hercegovine i odbrambenih kapaciteta bosanskohercegovačkih institucija i patriota kao prevencije od bilo kakvih novih pokušaja ugrožavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, te života, zdravlja i imovine građana.

Članstvo u NATO savezu i Evropskoj uniji, a naročito jačanje i modernizacija Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, moraju biti prioritetni ciljevi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...