NASTALA PRAVA BURA ZBOG PRESUDE: Nezir Pivić oduševljen, Milko Grmuša ogorčen i poziva se na Hrvate...

Najjednostavnije rečeno – kada je riječ o Izbornom zakonu, kojim se tretira izbor članova Predsjedništva i izaslanika u državni dom naroda, Bosna i Hercegovina bi trebala biti jedna izborna jedinica da bi se svima, nevezano u kojem entitetu žive, omogućilo da biraju svoga predstavnika s jedinstvene liste kandidata

  • Mini market

  • 28. Avg. 2023  

  • 4

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu po apelaciji Slavena Kovačevića donio je presudu kojom je utvrdio da su njegova prava u kontekstu glasanja za kandidate za Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ugrožena.

Najjednostavnije rečeno – kada je riječ o Izbornom zakonu, kojim se tretira izbor članova Predsjedništva i izaslanika u državni dom naroda, Bosna i Hercegovina bi trebala biti jedna izborna jedinica da bi se svima, nevezano u kojem entitetu žive, omogućilo da biraju svoga predstavnika s jedinstvene liste kandidata, piše Ljudski.ba.

Presuda još službeno nije objavljena. Trebala bi biti sutra. Reakcije brojne i burne - od odobravanja do žestokih kritika.

O ovome su u emisiji Federacija danas govorili Nezir Pivić, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, i Milko Grmuša, odbornik u Skupštini Grada Banja Luka.

"Presuda Evropskog suda je važna za Bosnu i Hercegovinu i mogla bi se nazvati historijskom. Ona sublimira sve dosadašnje presude Evropskog suda za ljudska prava i ponovo ističe potrebu poštivanja osnovnih ljudskih prava svakog pojedinca, bez obzira na to gdje on živi", ocijenio je Pivić.

“U njoj se ističe da princip etničkog, koji je dosad dominantan prema našem ustavu, ne može biti ključan i dominantan u odnosu na političko, socijalno-ekonomsko predstavljanje, već da to treba da bude sekundarno u odnosu na samo političko predstavljanje”, dodao je on.

Prema Pivićevim riječima, ovo je oštrija poruka Evropskog suda za ljudska prava da je njihovo strpljenje na izmaku i da već dugo čekaju na implementaciju dosadašnjih presuda.

Grmuša je, pak, presudu nazvao “burom u čaši vode”.

“Ovo sigurno nije dobar dan za Bosnu i Hercegovinu, što prve reakcije i pokazuju. Bez volje političkih faktora u samoj Bosni i Hercegovini njeno ustavno uređenje se nikada neće promijeniti. Prve reakcije su takve da je kompromis oko nekih gorućih pitanja danas manje moguć nego što je bio jučer, pritom ne mislim samo na poziciju RS-a. Pratio sam reakcije i nekih hrvatskih političara, vidim da je i njihov stav isti. Ko god misli da će ovo nešto promijeniti nabolje, grdno se vara”, poručio je Grmuša.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...