POSEBNO SE ZAHVALIO STIJEPI GAVRIĆU: Faruk Kapidžić otkrio kako je postavljen spomenik Kralju Tvrtku

"Kako god podignuta ruka kralja Tvrtka ispred glavnog ulaza u Predsjedništvo države pozdravlja svakog dobronamjernog koji dolazi u Bosnu, ali i zaustavlja svakog zlonamjernog koji bi da porobi istu."

  • Vijesti

  • 29. Avg. 2023  29. Avg. 2023

  • 7

Spomenik u čast Kralja Tvrtka I Kotromanića privukao je dosta pažnje i prije samog postavljanja u Sarajevu, gdje je jutros i zvanično postavljen.

Tim povodom oglasio se i Faruk Kapidžić, član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

"Kralj Bosne Tvrtko I Kotromanić je konačno došao na mjesto koje mu pripada.

Moja privatna angažovanost u aktivnostima za odabir, pozicioniranje i postavljanje spomenika kralju Bosne je rezultirala u ranim jutarnjim satima na dan potpisa povelje Kulina bana.

Borba za Tvrtka je počela imenovanjem žirija za odabir najboljeg konkursnog rješenja od strane gradonačelnice u kojem sam bio presjedavajući, nastavljena sprečavanjem postavljanja spomenika u novi dio grada jer ovog kralja nikada nisu potjerale ni mnogo veće sile, a završena iznalaženjem rješenja oko davanja odobrenja za postavljanje spomenika na javnoj površini od strane opštinskog načelnika opštine Centar.

Rezultat dvogodišnjeg rada svih uključenih u realizaciju spomenika se vidi i ostavlja ushićenje na svakoga ko voli hiljadugodišnju državu Bosnu. Isto tako izaziva bijes i gorčinu na svakoga ko na silu hoće da je stariji od iste. I baš ti kojima kralj Tvrtko smeta jer kralj Tvrtko nije S komponenta, kroz djelovanje člana Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika iz manjeg BH entiteta, nisu dozvoljavali da spomenik nikne na mjestu na kojem je niknuo.

Iz razloga odlučivanja konsenzusom spomenik kralja Tvrtka je postavljen istom procedurom kao i spomenik bosanskog kralja košarke Mirze Delibašića na Skenderiji, a i kao ustakljivanje pojedinih bašti ugostiteljskih objekata  – odlukom opštinskog načelnika o zauzimanju javne površine.

Kako god podignuta ruka kralja Tvrtka ispred glavnog ulaza u Predsjedništvo države pozdravlja svakog dobronamjernog koji dolazi u Bosnu, ali i zaustavlja svakog zlonamjernog koji bi da porobi istu.

Na žalost živimo vrijeme kada zlonamjerni nisu samo oni koji dolaze izvan Bosne nego i oni koji u njoj i od nje žive.

U svakom slučaju posebna zahvala ide velikom Stjepi Gavriću autoru genijalnog spomenika i gradonačelnici Benjamini Karić inicijatoru i organizatoru bez kojih bi ovaj projekat ostao samo moj san...

Baš kao što je jadnom Stanivukoviću ostao samo bolesni san da je kralj Tvrtko srpski...", naveo je Kapidžić.

Kralj Bosne Tvrtko I Kotromanić je konačno došao na mjesto koje mu pripada. Moja privatna angažovanost u aktivnostima...

Objavljuje Faruk Kapidžić diaUtorak, 29. kolovoza 2023.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...