OTVARANJE ARHIVA ZA NESTALE OSOBE: Osmani zatražila od međunarodne zajednice da pojača pritisak na Srbiju

Reporteri podsjećaju kako se na Kosovu 1.600 osoba vodi kao nestale i to više od dvije decenije nakon završetka rata u toj zemlji.

  • Regija

  • 30. Avg. 2023  

  • 1

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani zatražila je danas od međunarodne zajednice da pojača pritisak na Srbiju kako bi provodila dogovor o otvaranju arhiva za nestale osobe koji je postignut u Bruxellesu na posljednjem susretu kosovskog premijera Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, prenosi Fena.

- Prisilno nestali su najveća rana i bol naše zemlje. Početkom ove godine u Bruxellesu je postignut dogovor o otvaranju srbijanskih arhiva za nestale i unatoč našem zahtjevu upućenom predsjedniku Vučiću početkom juna, Srbija nažalost nastavlja kršiti dogovor - kazala je Osmani u povodu Međunarodnog dana nestalih osoba.

Reporteri podsjećaju kako se na Kosovu 1.600 osoba vodi kao nestale i to više od dvije decenije nakon završetka rata u toj zemlji.

- Pozivam međunarodnu zajednicu i savezničke prijatelje da razmišljaju o roditeljima i članovima porodice osoba koje se još uvijek vode kao nestali na grobljima u Srbiji. Misliti na majku koja ima prazan grob, misliti na djecu koja još ne znaju gdje im je otac, kako bi Srbija predala nestale - dodala je Osmani.

Također i predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca smatra da je Srbija odgovorna za nasilno nestale osobe na Kosovu jer su u toj zemlji posljednjih godina pronađena tijela nasilno odvedenih Kosovara.- Ovo je bol koja ovdje ne prestaje. Nedostatak pravde za članove porodica i za sve naše ljude koje je Srbija nasilno odvela od njihovih najmilijih. Sama činjenica da su proteklih godina tijela naših najmilijih pronađena na mnogim lokacijama u Srbiji, kao što su Perućac, Rudnica, Kiževak, govori da je karta na kojoj međunarodna zajednica treba tražiti nestale upravo Srbija - rekao Konjfuca.

Kosovska predsjednica se u srijedu također osvrnula na izjavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je upozorio na poduzimanje mjera protiv Kosova i Srbije ako se "ne budu ponašali odgovorno" te istaknula kako je Kosovo ispunilo sve kriterije za liberalizaciju viznog režima koja mu nije poklonjena.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...