BORJANA KRIŠTO PROTIV PRESUDE EVROPSKOG SUDA ZA LJUDSKA PRAVA: "Legitimno predstavljanje treba osigurati"

"U cilju stabilnosti i jačanja demokracije i vladavine prava u BiH nužno je pristupiti ograničenoj promjeni Ustava BiH i cjelokupnoj izbornog zakonodavstva na način da se osigura stvarna ustavna jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda kao i otkloniti diskriminacija prema drugim građanima BiH", rekla je

  • Politika

  • 30. Avg. 2023  

  • 4

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto izrazila je zadovoljstvo zbog usvajanja pet reformskih zakona na Parlamentarnoj skupštini BiH.

"Usvojeni zakoni, koji su prethodno usvojeni i upućeni u parlamentarnu proceduru od strane Vijeća ministara BiH, iznimno su važni za daljnji europski put naše zemlje. Ovo je jasan pokazatelj kako naša zemlja radi konstantno na ispunjavanju uvjeta za pridruživanje EU. Isto tako govori o našoj opredjeljenosti i posvećenosti ciljevima i europskim vrijednostima na kojima počiva Europska unija.

Prijedlog zakona o sudovima BiH, čije je usvajanje dogovoreno na političkoj razini, trenutačno je na usuglašavanju i očekujem da će vrlo skoro biti usvojen na Vijeću ministara BiH i upućen Parlamentarnoj skupštini BiH. Svi ovi reformski zakoni našu zemlju vode korak bliže Europskoj uniji i dokaz su našeg predanog i ubrzanog rada na ispunjavanju uvjeta za pridruživanje europskoj obitelji.

Želim posebno istaknuti važnost što žurnijeg otvaranja pregovaračkog procesa, a najkasnije do kraja 2023. godine, Bosne i Hercegovine s Europskom unijom a upravo usvajanje današnjih zakona govori u prilog tomu da su naša očekivanja realna.

"U cilju stabilnosti i jačanja demokracije i vladavine prava u BiH nužno je pristupiti ograničenoj promjeni Ustava BiH i cjelokupnoj izbornog zakonodavstva na način da se osigura stvarna ustavna jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda kao i otkloniti diskriminacija prema drugim građanima BiH. Radi toga je nužno izvršiti implementaciju Odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda na svim administrativno-političkim razinama kao i implementaciju svih presuda Europskog suda za ljudska prava čime bismo zaokružili jedan proces koji nas vodi bliže Europskoj uniji," kazala je predsjedateljica Krišto.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...