NEMJERLJIV DOPRINOS ODBRANI OD AGRESORA: U Sarajevu počelo obilježavanje godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH

Za prvog komandanta ove proslavljene operativno-taktičke formacije postavljen je Mustafa Hajrulahović Talijan

  • Sjećanje

  • 31. Avg. 2023  

  • 1

Nizom prigodnih manifestacija u Sarajevu se obilježava 31. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine koji je dao nemjerljiv doprinos u odbrani nezavisnosti i cjelovitosti Bosne i Hercegovine.

Povodom obilježavanja godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH, danas je na mezarju Ali-pašine džamije u Sarajevu odata počast i položeno cvijeće. Tokom dana će biti odata počast i položeno cvijeće i na mezarju Stadion, te grobljima Lav, Sveti Josip i Sveti Marko. 

Hilmo Kovač, predsjednik Saveza brigadnih udruženja Prvog korpusa Armije RBiH, rekao je da su prije nekoliko dana počeli s obilježavanjem 31. godišnjice formiranja korpusa.

- Jučer smo položili cvijeće u Goraždu, Ustikolini, Olovu, Brezi, Fojnici i Ilijašu i odali dužno poštovanje i sjetili se naših šehida i poginulih branitelja. Sutra imamo mimohod ratnih zastava ratnih jedinica. Na mezarju na Kovačima ćemo položiti cvijeće, a u 19 sati počinje svečana akademija - kazao je Kovač.

Prvi korpus Armije RBiH sa sjedištem u Sarajevu formiran je 1. septembra 1992. godine u okviru početne reorganizacije i okrupnjavanja mnogobrojnih novonastalih patriotskih jedinica, jedinica Teritorijalne odbrane i rezervnog sastava MUP-a RBiH, na prijedlog tadašnjeg načelnika Štaba vrhovne komande Oružanih snaga RBiH Sefera Halilovića, a po odluci Vrhovne komande (Predsjedništvo RBiH) i njenog predsjednika Alije Izetbegovića.

 - Prvog septembra je bila najveća borbena gotovost i spremnost Prvog korpusa za izvršenje borbenih zadataka. U to vrijeme Prvi korpus je brojao oko 19.000 naoružanih, opremljenih i obučenih branitelja. Rat 1995. godine je završio sa oko 80.000 pripadnika, branitelja Prvog korpusa. Prvi korpus je dobio zadatak prvenstveno da brani glavni grad države, odnosno Republike Bosne i Hercegovine. Drugi zadatak je bio da izvodi borbena dejstva svih oblika u širem prostoru zone odgovornosti Prvog korpusa - pojasnio je Kovač.

Ismet Imamović, predsjedavajući Koordinacionog odbora boračkih udruženja Kantona Sarajevo i predsjednik jedinstvene organizacije boraca KS-a, rekao je da su bili jedna slavna Armija RBiH.

- Armija koja je branila tekovine Evrope. Mi smo moderna Armija koja nije rušila i palila vjerske, sakralne i kulturne objekte. Mi smo ljudi koji su se branili na strani pravde - poručio je Imamović.

Prvi korpus je dao ogroman doprinos odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine u minulom ratu. Za prvog komandanta ove proslavljene operativno-taktičke formacije postavljen je Mustafa Hajrulahović Talijan. Tri brigade Prvog korpusa ponijele su počasne nazive "Slavna", a četiri "Viteška".

Od pripadnika Prvog korpusa Armije RBiH, 472 su nosioci najvišeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan", 29 pripadnika je odlikovano najvišim državnim priznanjima od Predsjedništva BiH i 19 pripadnika ratnim priznanjem "Srebreni štit".

Na putu borbe za slobodu, 6.585 boraca Prvog korpusa poginulo je u odbrani suvereniteta, nezavisnosti i cjelovitosti BiH. Za doprinos odbrani grada Sarajeva i BiH, Prvom korpusu Armije Republike BiH dodijeljena je kolektivna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 2010. godine.

(Anadolija)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...