ERDOGAN U PONEDJELJAK STIŽE U RUSIJU: S Putinom će razgovarati o sporazumu o žitu

To će biti rijedak posjet Rusiji jednog čelnika skupine G20 od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022., nakon posjeta kineskog predsjednika Xi Jinpinga Moskvi u martu.

  • Svijet

  • 01. Sep. 2023  

  • 2

Kremlj je objavio da će ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak u Sočiju primiti turskog kolegu Recepa Tayyipa Erdogana s kojim će, kako se očekuje, razgovarati o obnovi sporazuma o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora. "Pregovori će se održati u ponedjeljak u Sočiju sredinom dana", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, ne ulazeći u pojedinosti o temama o kojima će biti riječ na sastanku, prenosi Hina.

To će biti rijedak posjet Rusiji jednog čelnika skupine G20 od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022., nakon posjeta kineskog predsjednika Xi Jinpinga Moskvi u martu.

Ukrajina odobrila prolaz dva broda

Vijest je objavljena u trenutku kada je Ukrajina objavila da je dopustila dvama teretnim brodovima da isplove preko Crnog mora koridorom koji je ona odredila unatoč riziku od ruske odmazde nakon isteka sporazuma o izvozu žita.

"Brodovi za rasuti teret 'Anna-Theresa' (plovi pod zastavom Liberije) i 'Ocean Courtesy' (Maršalovi otoci) napustili su luku Pivdenij i krenuli koridorom", objavio je na platformi X (bivši Twitter) ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandar Kubrakov.

Sporazum o žitu, iz kojeg je Moskva istupila sredinom jula, a koji je od ljeta 2022. omogućavao izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora, bit će na dnevnom redu sastanka, objavila je u ponedjeljak Ankara. Turska nastoji obnoviti taj sporazum u nadi da će to omogućiti šire mirovne pregovore između Ukrajine i Rusije. 

Ukrajina trenutno izvozi žito kopnenim putem

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan jučer je tokom posjete Moskvi ocijenio "ključnim" da sporazum bude obnovljen, a njegov ruski kolega Sergej Lavrov ponovio je da Rusija traži "jamstva" Zapada.

Ukrajina u međuvremenu izvozi žito kopnenim putem i preko jedne riječne luke pa je količina žita koji može izvesti bitno manja. Tome treba dodati i mnogobrojne ruske napade na lučku infrastrukturu na jugu zemlje. Osim spomenuta dva teretna broda, dva broda uspjela su zadnjih dana probiti se iz ukrajinskih luka do turskih voda a da Rusija nije vojno reagirala. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...