BAKIR IZETBEGOVIĆ UOČI SJEDNICE GO SDA: "Ovo što radi Dodik podsjeća na balvan politiku; presuda 'Kovačević' dobrodošla"

Izetbegović je govorio, između ostalog, o najavljenom okupljanju na međuentitetskoj liniji koje organizira Odbor za zaštitu Srba u Federaciji zbog optužnice protiv Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS.

  • Vijesti

  • 01. Sep. 2023  01. Sep. 2023

  • 2

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), uoči današnje sjednice Glavnog odbora ove stranke, kazao je da će biti donesene odluke potrebne za nastupajući kongres stranke, ali će razmotriti i aktuelnu političku situaciju, prenosi Faktor.

Izetbegović je govorio, između ostalog, o najavljenom okupljanju na međuentitetskoj liniji koje organizira Odbor za zaštitu Srba u Federaciji zbog optužnice protiv Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS.

- Evo danas imamo problem sa okupljanjem na entiteskoj liniji. Nadamo se da neće doći do prekida saobraćaja. To bi bila antidejtonska djelatnost gdje bi morao EUFOR da reaguje. To je i kršenje Krivičnog zakona, zabranjeno je prekidati saobraćaj.

Ovo neugodno podsjeća na predratno vrijeme. Ako se sjećate takozvane balvan revolucije kada se politika vodila postavljanjem balvana na cesti. Nadam se da neće krenuti u tom smjeru mada ovo što radi Dodik podsjeća na jednu balvan politiku: blokade Parlamenta, integracijskih procesa EU i NATO-a, protivustavni referendumi, odlikovanje presuđenim ratnim zločincima Karadžiću i ostalim, odlikovanje Vladimiru Putinu u vrijeme agresije, etničkih čišćenja, zločina u Ukrajini, prkosno negiranje genocida, suprotstavljanje odlukama visokog predstavnika.

Vrijeme je da se dokaže da su u ovoj zemlji svi ljudi jednaki pred zakonima jer on to očigledno nije. Ne vrijedi vladavina zakona za predsjednika RS-a Dodika. On može da kupi vilu u Beogradu i ne dokaže odakle mu milion eura, može da nabavi ikonu i pokloni je ministru vanjskih poslova Rusije, a da ne dokaže njeno porijeklo, može da negira genocid, krši direktno zakon. Očekujemo da se potvrdi optužnica i da pravosuđe konačno krene da radi svoj posao - kazao je Izetbegović.

Također, Izetbegović je rekao da se susrećemo sa bujanjem nasilja u BiH, vršnjačkog, porodičnog, nad povratnicima, nad štićenicima u Zavod u Pazariću.

- Vrijeme je za organizovanu jaku društvenu akciju, za jačanje pravosuđa - dodao je.

Istakao je da je na adresu OHR-a stiglo pismo udruženja žrtava rata "u kojem se potcratava važna stvar koja je baza aparthejda u kojem žive Bošnjaci i Hrvati u RS-u".

- Bošnjaka, Hrvata i ostalih bi trebalo biti 18 posto u strukturi policije RS-a, a ima ih šest posto, tri puta manje od onoga što je obaveza po posljednjem popisu. Na tome se mora insistirati. Moramo stati uz udruženja - rekao je Izetbegović.

Osvrnuo se na presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Slaven Kovačević protiv BiH, kazavši da je ova presuda podsjetila na ranije presude suda, te da je dobrodošla.

Kritizirao je stranke "Trojke".

- "Trojka" na dnevnoj bazi i dalje popušta. Prošle sedmice u jednom danu imali su tri stvari gdje su se trebali pravdati: u vezi s bosanskim jezikom, novih 100 miliona KM koje RS dobiti od PDV-a nakon što je imenovan (SNSD-ov) ministar finansija i trezora BiH, izjave Stevandića da je dogovoreno da se zatvori ured OHR-a. Jučer je izgubljena pozicija koju je imao probosanski blok, direktora Agencije za državnu službu BiH. I to je predato HDZ-u - dodao je Izetbegović.

Na novinarsko pitanje, odgovorio je da ne bi rekao da će se SNSD, a posebno HDZ, odreći usluga "Trojke".

- Mislim da su oi oni iznenađeni time na šta je spremna "Trojka" - istakao je predsjednik SDA.

Na pitanje šta bi SDA uradila, odgovorio je "ono što smo i radili, zbog čega smo odstranjeni, suprotstavljali se".

Rekao je i da nisu zadovoljni radom Vlade FBiH, te je stava da je prethodna Vlada na čijem je čelu bio Fadil Novalić ostavila pune budžete, pripremljene zakone koji trebaju rasteretiti privredu, omogućiti povećanje plaća.

- Ne znamo šta se čeka - rekao je Izetbegović, te dodao da se mogu povećavati boračka primanja, pomoći porodilje, dati 1.000 KM minimalne plaće.

Kada je u pitanju kongres, Izetbegović je rekao da očekuju da će on okupiti oko 1.300 učesnika, te da se danas na Glavnom odboru trebaju donijeti potrebne odluke za njegovu pripremu.

Cijelo obraćanje možete pogledati u videu ispod.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...