MARIJA ZAHAROVA POTVRDILA: "Dodik nije tražio pristup BRICS-u"

"Ako takvi zahtjevi budu primljeni, oni će obavezno biti uzeti u obzir", kazala je Zaharova.

  • Svijet

  • 03. Sep. 2023  

  • 1

"Do sada nije bilo zahtjeva od Bosne i Hercegovine po pitanju uspostavljanja saradnje sa BRICS-om, shodno tome nema nikakvih zvaničnih kontakata i pregovora o tome", izjavila je glasnogovornica Ministarstava vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova.

Na taj način ona je reagovala na najavu predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika da će predstavnici institucija iz RS uputiti organima Bosne i Hercegovine prijedlog da se razmotri inicijativa o pristupanju Bosne i Hercegovine BRICS-u.

"Ako takvi zahtjevi budu primljeni, oni će obavezno biti uzeti u obzir", kazala je Zaharova.

Ruska zvaničnica je dodala da aktivni i konstruktivni doprinos bh. entiteta RS formiranju viševektorske i uravnotežene vanjske politike Bosne i Hercegovine, koja odgovara interesima svih državotvornih naroda te zemlje i koja je u skladu sa ustavnim principima, Rusija smatra kao prirodni i neotuđivi element dejtonske arhitekture Bosne i Hercegovine.

"Posebno je ovo važno u uslovima kada su u Sarajevu, pod pritiskom zapadnih sila, sve češći slučajevi kršenja temeljnog postulata da međuetnički konsenzus oko vanjskopolitičkih pitanja nema alternativu", zaključila je Zaharova.

Podsjetimo, predsednik bh. entiteta RS Milorad Dodik izjavio je ranije da, s obzirom da se iz Brisela ispostavljaju uvijek novi i nejasni uslovi za prijem u EU, smatra da Bosna i Hercegovina treba da podnese zahtjev za članstvo u BRICS-u.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...