OGORČENA SAMOHRANA MAJKA OPTUŽUJE: Ministrica ne govori istinu, željela sam upisati djecu

"U cilju pravilnog informisanja javnosti, prije svega izričito negiram navode o odbijanju upisa djece u JU Djeca Sarajeva u bilo kojem trenutku u proteklih više od godinu dana".

  • Društvo

  • 03. Sep. 2023  

  • 1

Povodom istupa ministrice obrazovanja i odgoja KS Naide Hota Muminović, u vezi sa upisom dvoje djece sa poteškoćama u razvoju u vrtić, obratila nam se majka ovih mališana tvrdeći kako je ministrica iznijela cijeli niz neistina, piše Ljudski.ba.

Reagovanje M.M. (identitet poznat redakciji) prenosimo u cijelosti.

"Obzirom da je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS iznijelo niz neistina o konkretnom slučaju mene i moje djece, ovim putem želim uputiti Demant na navode iz saopćenja za javnost Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo u vezi objavljenog teksta pod naslovom “Skandalozan dokument Pravobranilaštva KS: Upis djece s poteškoćama u razvoju u vrtiće u Sarajevu narušit će reputaciju Ministarstva”.

U cilju pravilnog informisanja javnosti, prije svega izričito negiram navode o odbijanju upisa djece u JU Djeca Sarajeva u bilo kojem trenutku u proteklih više od godinu dana. U svrhu dokazivanja toga dostavljam Vam u prilogu ovog Demanta Prigovor koji sam uputila Ministarstvu 24.08.2023. godine sa svom pratećom dokumentacijom, te Odgovor Ministarstva od 28.08.2023. godine uz zahtjev da kompletne navedene dokumente ili minimalno tekst Prigovora i Odgovora objavite uz obavezno prekrivanje svih ličnih podataka o meni i mojoj djeci. U ovim dokumentima ćete pročitati o tome kako, upravo suprotno navodima Ministarstva, ja želim upisati djecu u vrtić JU Djeca Sarajeva, obavještavam Ministarstvo da u ponudi vrtića u široj okolici uopšte nemam vrtića JU Djeca Sarajeva, njihov odgovor kroz EMIS sistem u vezi toga iz kojeg je potpuno jasno da je za njih izbor bilo kojeg privatnog vrtića sasvim prihvatljiv i konačno njihov pismeni Odgovor od 28.08.2023. godine kojim iz nedovoljno jasnih razloga odbijaju moj Prigovor. Dakle, ne samo da mi nisu ponudili upis u javnu predškolsku ustanovu, nego su direktno odbili moj Prigovor kojim tražim upravo to!

alt

Rješenje Općinskog suda u Sarajevu

alt

Rješenje Općinskog suda u Sarajevu

Tvrdnje Ministarstva o redoslijedu radnji i insistiranju na pohađanju odabrane privatne predškolske ustanove, pored toga što se odnose na prethodnu školsku godinu, su netačne i zlonamjerne. Iako raspolažem obimnom email prepiskom koja je najvećim dijelom u vidu monologa, jer Ministarstvo niti na jedan od mojih upita nije odgovorilo, kao i nekoliko pismenih dopisa razmijenjenih s obje strane, kao prilog ovog demanta Vam dostavljam prvostepeno Rješenje Suda o mjeri osiguranja uz zahtjev da objavite posljednje dvije stranice ovog dokumenta (naravno uz prekrivanje ličnih podataka) u kojem sam označila ključne činjenice utvrđene od strane Suda. Naime, Sud je već cijenio i utvrdio kako sam “Poštujući pravila Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS, izražena u Konkursu za upis djece u predškolske ustanove… upravo i poduzela sve radnje koje se od roditelja očekuju.” Sud je utvrdio i kako je Ministarstvo “Konkursom izjednačilo sve privatne i javne predškolske ustanove”, a posebno skrećem pažnju na to da je Sud već utvrdio kako dopis koji Ministarstvo predstavlja kao ponuđenu mi mogućnost koju sam ja odbila “nije izraz činjenja…u cilju otklanjanja štete… nije nastojanje da se poduzme sve iz nadležnosti… naročito jer je Ministarstvo već upoznato da predlagatelji nisu u mogućnosti…prihvatiti upis u JU Djeca Sarajeva na poludnevni boravak uz tek obećanje da će dobiti jednog asistenta.”

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...