UPRAVNI ODBOR UIO BiH ODLUČIO: Nakon polugodišnjeg poravnanja Republika Srpska dobija više novca

Novi predsjedavajući Upravnog odbora je aktuelni ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić. Kaže da je "politikanstvo nedopustivo u brojkama koje godinama radi odjeljenje za Makroekonomsku analizu UO UIO".

  • Vijesti

  • 04. Sep. 2023  04. Sep. 2023

  • 2

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH dobio je novog predsjedavajućeg, a usvojena je i odluka o poravnanju, prenosi N1 .

Privremeni koeficijenti su za Republiku Srpsku 34,44, za FBiH 62,01, te za Brčko Distrikt 3,55%. Polugodišnje poravnanje ide u prilog Republici Srpskoj.

Novi predsjedavajući Upravnog odbora je aktuelni ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić. Kaže da je politikanstvo nedopustilo u brojkama koje godinama radi odjeljenje za Makroekonomsku analizu UO UIO.

“U tome ne vidim ništa sporno. Neko pokušava da šteti jednom entitetu kroz politički stav. U ovom slučaju RS. Da točno je, RS će po današnjim koeficijentima prihodovati nešto više, oko 1%. Usvojena je i Odluka o poravnanju, te će se u budžet RS-a priliti po toj odluci biti veći za oko 14,5 milijuna KM. Ovi koeficijenti predstavljaju stvar ekonomske aktivnosti. Nepravedno je za sada bilo da su te uplate bile po nižim koeficijentima jer nismo imali ministra finansija BiH“, rekao je on.

Osudio je sve one koji od poravnanja prave političku priču.

Nadalje, usvojen je i Pravilnik po kojem će se provesti odluka o ukidanju PDV-a na doniranu hranu. A o raspodjeli novca od putarina, još će se razgovarati. Blizu 220 milijuna KM od putarina neraspoređeno je.

“Došlo je do razmimoilaženja kako da se raspodijeli novac. Kolega Toni Kraljević brani svoju poziciju. Ako se ne možemo dogovoriti o krajnjim koeficijentima, hajde da novac stavimo u funkciju, a da kasnije o koeficijentima razgovaramo“, ističe Amidžić.

Inače ministar Federacije BiH ranije je kao član UO UIO BiH iskoristio pravo veta zbog čega RS nije dobila više od 80 milijuna KM.

Financijska šteta za RS do kraja godine bila bi velika da nije izvršeno poravnanje koeficijenata, ranije je govorila ministrica finansija RS Zora Vidović.

“Mene malo vrijeđaju zlonamjerni komentari nekih, ne to politika, to je struka”, odgovorio je Amidžić na pojedine navode da je raspoređen na štetu FBiH.

Za ideje članstva u BRICS-u kaže: “Svako udruženje koje ekonomski raste je dobra stvar, ne samo kad je u pitanju BRICS”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...