SEMIR EFENDIĆ, DIREKTNO: "Iza napada na povratnike u RS-u stoji Srbija!" (VIDEO)

"Davat novac nekome ko otvoreno nasrće na državu su opasne stvari. Ni jedan sastanak se ne završi, a da Dodik ne bude bolji za 50-100 miliona", kazao je Efendić.

  • Politika

  • 04. Sep. 2023  04. Sep. 2023

  • 2

Lider Stranke za BiH i načelnik općine Novi grad bio je gost u večerašnjem programu televizije Hayat gdje je komentarisao brojne aktuelnosti u BiH, od brutalnog napada na povratnike u Zvorniku do posljednje odluke Upravnog dobra Uprave za indirektno oporezivanje BiH da se RS-u poveća koeficijent pri raspodjeli PDV-a čime je ovaj entitet dobio značajno više novca nego ranije. 

Sinoć je u Zvorniku pretučen Senad Sejfić, dakle, još jedan u nizu napada na povratnike. Efendić je govorio o tome šta učiniti kako bi se zaštitili Bošnjaci koji žive u entitetu RS.

"Ovog trenutka BiH nema veći problem od sigurnosti povratnika u entitetu RS. To je eskaliralo do neslućenih razmjera. Ti napadi nisu slučajni. Dio su organizirane kampanje, vjerovatno diktirani od strane Srbije koja nastoji učiniti ovu zemlju nemogućom. Ne postoji veći problem od ovoga. Podsjetio sam Schmidta da su 2005. godine usvojeni principi za reformu policije i da se ostalo na tome. Nikad reforma policije u BiH nije provedena. Vjerovatno jedina institucija na svijetu za koju je presudom Međunarodnog suda utvrđeno da je počinila genocid. To je MUP RS i egzistira i danas. Ne može o sigurnosti povratnika brinuti MUP tog entiteta. Nije mi jasno zašto to pitanje ne preuzme SIPA. Pitanje reforme policije se mora vratiti na dnevni red", istakao je Efendić.

Nedavno smo svjedočili izvlačenju naoružanja iz kasarni Oružanih snaga što je unijelo nemir među stanovništvo. Efendić govori da se mogu vidjeti brojne sličnosti sa onom situacijom prije agresije na BiH.

"Nekoliko godina prije toga je trajao proces razoružavanja teritorijalne odbrane, a on je počeo prije svega razbijanjem ustavnog uređenja Jugoslavije. Ovo što se dešava sada sa razoružavanjem je jako opasna aktivnost. Ako su Oružane snage nešto izgubile onda neka to plate u novcu. Svi vojni kapaciteti u svijetu su iskorišteni. Ne može biti presuda protiv sigurnosti države", rekao je Efendić.

Govori da RS grca u dugovima, a kada gledamo podatke Uprave za indirektno oporezivanje, imamo osjećaj da ona napreduje.

"Ova odluka bi značila da se krajnja potrošnja u RS-u povećava. Na dijelu softverskog sistema ne postoji Bošnjak koji može imati uvid šta se tu dešava. Tamo gdje HDZ dominantno vlada od svih prometa koji se dešavaju možda 10 do 20 posto se uplati PDV-a. Preduslov za to je bilo imenovanje ministra finansija. Ovako nešto se ne može dozvoliti. Ako je ministar finansija BiH kadar SNSD-a, onda ne može u isto vrijeme biti direktor Uprave za indirektno oporezivanje. Davat novac nekome ko otvoreno nasrće na državu su opasne stvari. Ni jedan sastanak se ne završi, a da Dodik ne bude bolji za 50-100 miliona", kazao je Efendić.

Dosta toga vidjeli smo prošle sedmice. Posljednji u nizu događaja jesu protesti na administrativnoj liniji između RS-a i Federacije. Osim podrške Dodiku, pokušalo se pokazati da postoji neka granica iako je nema.

"Prije ovog događaja Dodik je najavljivao markiranje granice. Ovo je prvi put da se administrativna linija blokira. U Ustavu BiH propisano je da se granica između entiteta ne može kontrolisati na način da se zaustavlja kretanje lica. To nije mjesto na kojem se može dozvoliti organizovanje bilo kakvih protesta. Podržali su to snajperistima. To je neka vrsta generalne probe za ono što se najavljuje iz RS-a. Možda je dobar znak da se mali broj građana odazvao jer su vjerovatno svjesni šta to znači. Začuđujuće je da EUFOR nije reagovao", ističe Efendić.

Što se tiče presude ‘Kovačević’, Efendić je kazao da ona daje nadu u budućnost ove zemlje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...