BIVŠI UKRAJINSKI AMBASADOR: "Ukrajincima je potrebno američko oružje, a ne savjeti kako da se bore"

Ukrajina ne može priuštiti velike ljudske gubitke na bojnom polju.

  • Evropa

  • 05. Sep. 2023  

  • 0

Piše: Oleksandr LEVČENKO (Antena M)

Prema podacima Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, nakon oslobođenja Robotina, odbrana je imala uspjeh na pravcima Novodanilivka-Novoprokopivka i Mala Tokmačka-Verbove i konsolidovala se na postignutim linijama. S druge strane, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da su "svi vidjeli kako su Ukrajinci još jednom premašili očekivanja".

Ukrajinski vojnici probili su utvrđenja "Surovikinove linije", čime su savladali prvu liniju odbrane neprijatelja. Dalje se pred odbrambenim snagama otvara put za Tokmak te dalje za Melitopolj i administrativnu granicu sa Krimom. Važno je iskoristiti trenutak i efikasno krenuti naprijed do potpunog oslobođenja teritorije. Za to je potrebno stalno nadopunjavati najvažnije vrste naoružanja i municije: oklopna vozila, rakete dugog dometa koje mogu doći do logističkih objekata i komandnih mjesta okupatora. Kijev računa na efektivnu vojnu podršku svojih partnera, koji će pobjedom Odbrambenih snaga Ukrajine ubrzati završetak rata i približiti pošten i stabilan mir u istočnoj Evropi.

Predsjednik Instituta Yorktown Seth Cropsey napisao je rezonantan članak za WSJ, gdje je istakao da je Ukrajincima potrebno američko oružje, a ne savjeti kako da se bore. Odbrambene snage Ukrajine jedine su u svijetu koje imaju savremeno iskustvo uspješnog suprotstavljanja tako moćnom neprijatelju kao što je Ruska Federacija u širokom ratu.

SAD i drugi saveznici Ukrajine posljednjih decenija morali su da se bore samo protiv mnogo slabijih protivnika, tako da njihovo iskustvo nije dovoljno relevantno za Ukrajinu. Moderna kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine izvodi se u uslovima nadmoći neprijatelja u vazduhu, po broju ljudi i drugim parametrima. Stoga su inovativne taktike i strategije ključne za uspjeh.

Ukrajina ne može priuštiti velike ljudske gubitke na bojnom polju. Ušteda resursa je veći prioritet od brzog postizanja cilja. Slijedeći vlastitu strategiju i taktiku, Ukrajinci su u stanju pobijediti ruske osvajače, ali za to im je potrebno moderno zapadno oružje, koje se odlično pokazalo na bojnom polju. Ukrajina je zahvalna svima koji navijaju za njenu pobjedu i pokušavaju je približiti svim raspoloživim sredstvima.

Objekti u Pskovu, Brjansku i drugim regionima Ruske Federacije podložni su napadima ukrajinskih dronova. Među potvrđenim rezultatima je i uništavanje vojno-transportnih aviona na vojnom aerodromu u Pskovu. Rat se prirodno širi tamo odakle je došao - u Rusiju. Naivno je vjerovanje da se vojne operacije mogu izvoditi samo tamo gdje se to želi, a da pritom ostanu bezbjedne.

Rusija već mora platiti za zločin agresije, a to je samo početak. Pred nama su presude međunarodnih sudova i nadoknada štete pričinjene ukrajinskoj privredi i građanima. Ciljevi pogođeni nedavnim ukrajinskim dronovima su legitimni i pravedni. Naime, radi se o jedinicama ruskih padobranaca, specijalnih snaga i avijacije iz Pskova, koje aktivno učestvuju u agresiji na Ukrajinu. Rusija je počela da okreće točak rata, pa je Moskva ta koja ga može i mora zaustaviti - povući svoje trupe iz Ukrajine, zaustaviti granatiranje, sjesti za pregovarački sto.

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine objavilo je da će Forum odbrambene industrije biti održan na jesen 2023. Oružje je pitanje sigurnosti i opstanka u uslovima susjedstva sa Rusijom. Rat zahtijeva angažovanje kolosalnih resursa, stoga je proizvodnja i održavanje oružja prioritet državne politike. Ukrajina ima jedinstvenu ekspertizu i tehnologije, ali joj trebaju resursi partnera da ih poveća i razvije.

Svrha foruma je ujedinjavanje ukrajinskih i stranih proizvođača radi dugoročnog i sistematskog jačanja odbrambenih sposobnosti Ukrajine, razmjene tehnologija, uspostavljanja zajedničke proizvodnje, održavanja sistema i popravke opreme. Očekuje se da će događaj okupiti najveće svjetske proizvođače odbrane, vojno-političko vodstvo Ukrajine i partnerskih zemalja - da zajedno rade na stvaranju novih saveza i strategija za pokretanje zajedničkih projekata u odbrambeno-industrijskom kompleksu. Ukrajina takođe planira da što više poveća proizvodnju borbenih dronova, projektila, oklopnih vozila, oružja i granata.

U Ruskoj Federaciji, nakon likvidacije vođe PVK "Wagner", Putinov režim je počeo postepeno da likvidira ovu banditsku formaciju i uklanja njena pominjanja iz informativnog polja. Putinov režim ne računa na dosadašnje „zasluge“ Prigožinovih plaćenika. Od "heroja" su se momentalno pretvorili u "izopštenike" i izbrisani iz takozvane istorije "SVO". Slična nezahvalnost čeka i druge učesnike oružane agresije na Ukrajinu. Za Kremlj ne postoje bezuslovni heroji, već samo privremeno korisni izvršioci prljavih poslova. Takozvano "primirje" kojim je okončana pobuna PVK "Wagner" bila je Prigožinova fatalna greška. Mogao je srušiti Putinov režim, ali mu je povjerovao i postao njegova žrtva. Putinov režim je klimav kao i tokom Prigožinove pobune. Razlozi koji su "Wagnera" naveli na pobunu i dalje su relevantni. Sljedeći pokušaj rušenja diktatorskog režima bit će uspješniji, jer će se uzeti u obzir Prigožinova greška.

A u Finskoj je priveden jedan od vođa ruske banditske formacije "Rusič" Jan Petrovskij. Diverzantsko-jurišna obavještajna grupa "Rusič" je otvoreno neonacistička banda koja se bori protiv Ukrajine u sastavu ruskih snaga od 2014. godine. Jan Petrovskij i drugi militanti "Rusiča" lično su bili uključeni u brutalno mučenje i pogubljenje ukrajinskih ratnih zarobljenika. Svoje zločine snimaju na video, a zatim ih šire, ponoseći se svojim djelima. Petrovskij je u Finsku ušao sa falsifikovanim dokumentima, opravdano strahujući od odgovornosti za svoje zločine. Ukrajina je pokrenula krivični postupak protiv Petrovskog 2016. godine i proglasila militanta osumnjičenim u odsustvu. Izručenje Petrovskog iz Finske Ukrajini radi pravičnog suđenja i zaslužene kazne biće jasna manifestacija trijumfa pravde, koja će dodatno ujediniti demokratsku zajednicu. Kijev poziva finske vlasti da ne izgube ovu priliku i izruče Petrovskog Ukrajini.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...