PROCVAT TURIZMA: Rekordan rast posjeta i noćenja u prvoj polovini 2023. u BiH

Najznačajniji trend u ovom razdoblju je rast broja stranih turista, čiji je broj noćenja porastao za impresivnih 30,1% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

  • Ekonomija

  • 06. Sep. 2023  

  • 0

Uzbudljive vijesti stižu iz turističke industrije jer je Bosna i Hercegovina zabilježila spektakularan porast posjeta i noćenja u periodu od januara do jula 2023. godine. Prema najnovijim statistikama, turisti su ostvarili čak 938.744 posjeta, što predstavlja značajan rast od 20,7% u odnosu na isti period prošle godine. Osim toga, broj noćenja popeo se na impresivnih 2.002.753, što je povećanje od čak 16,5%, prenosi N1.

Najznačajniji trend u ovom razdoblju je rast broja stranih turista, čiji je broj noćenja porastao za impresivnih 30,1% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

S druge strane, domaći turisti su zabilježili manji broj noćenja, smanjujući se za 5,0%.

Također, zanimljivo je napomenuti da je u ukupnom broju noćenja dominiralo učešće stranih turista, čiji je udio iznosio 68,4%, dok su domaći turisti činili 31,6% ukupnih noćenja, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

Kada je riječ o strukturi noćenja stranih turista, najviše noćenja ostvarili su gosti iz različitih zemalja, a na vrhu liste su bili turisti iz Hrvatske s udjelom od 16,1%, slijede Srbija (14,2%), Turska (7,7%), Slovenija (7,0%), Njemačka (4,5%), Saudijska Arabija (3,6%), Ujedinjeni Arapski Emirati (3,4%), SAD (3,3%), Crna Gora (2,9%) i Austrija (2,8%), što čini impresivnih 65,4% ukupnih noćenja. Preostalih 34,6% noćenja ostvarili su turisti iz drugih zemalja.

Kada je riječ o dužini boravka stranih turista, prednjače turisti iz Kuvajta s prosječno 3,9 noćenja, zatim slijede gosti iz Katara s 3,2 noćenja, te Albanija i Irska s po 3,1 noćenja. Također, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati zauzimaju peto mjesto s prosječno 3,0 noćenja.

Što se tiče vrste smještajnih objekata, najveći broj noćenja ostvaren je u hotelima i sličnim smještajnim objektima, s impresivnim udjelom od 94,4%, što svjedoči o privlačnosti raznovrsne ponude smještaja u Bosni i Hercegovini.

Ovi sjajni rezultati iz sektora turizma za prvu polovinu 2023. godine svakako donose razlog za optimizam i potvrđuju rastući status Bosne i Hercegovine kao atraktivne destinacije za posjetitelje iz cijelog svijeta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...