RUSIJA ZABRINUTA: SAD i Armenija će održati zajedničku vojnu vježbu

Armensko ministarstvo odbrane saopštilo je da je svrha vježbe “Eagle Partner 2023” priprema svojih snaga za učešće u međunarodnim mirovnim misijama.

  • Evropa

  • 06. Sep. 2023  

  • 0

Rusija je izrazila zabrinutost nakon što je Armenija danas saopćila da će biti domaćin zajedničke vojne vježbe sa Sjedinjenim Državama sljedeće sedmice, piše Reuters.

Armensko ministarstvo odbrane saopštilo je da je svrha vježbe “Eagle Partner 2023” priprema svojih snaga za učešće u međunarodnim mirovnim misijama.

Portparol američke vojske rekao je da će učestvovati 85 američkih vojnika i 175 Armena, te da će Amerikanci, uključujući pripadnike Nacionalne garde Kanzasa koja sarađuje sa Armenijom već 20 godina, biti naoružani puškama i neće koristiti teško naoružanje.

“Naravno, takve vijesti izazivaju zabrinutost, posebno u trenutnoj situaciji. Stoga ćemo ovu vijest duboko analizirati i pratiti situaciju“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Rusija ima vojnu bazu u Armeniji i sebe vidi kao nadmoćnu silu u regionu Južnog Kavkaza, koji je do 1991. godine bio dio Sovjetskog Saveza. Ona održava mirovne snage u regionu kako bi podržala sporazum kojim je okončan rat između Armenije i Azerbejdžana 2020. godine.

Armenski premijer Nikol Pašinjan rekao je u intervjuu italijanskim novinama da Rusija nije uspjela da zaštiti Armeniju od, kako je rekao, kontinuirane agresije iz Azerbejdžana. On je sugerisao da ruski rat u Ukrajini znači da ona nije u stanju da zadovolji sve bezbjednosne potrebe Jermenije.

Peskov je u utorak rekao novinarima da se ne slaže sa Pašinjanovim komentarima.

“Rusija je apsolutno sastavni dio ovog regiona. Rusija igra dosljednu, vrlo važnu ulogu u stabilizaciji situacije u ovom regionu… i mi ćemo nastaviti da igramo tu ulogu”, rekao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...