ALMIR BEČAREVIĆ KATEGORIČAN: "Ostavku neću podnijeti, Trojka je licemjerna"

"Pričati o programima stranaka ili neslaganje u vođenju stranke ili pogrešaka u djelovanju stranke je prazna priča jer iza svega stoji glad za pozicijama što se sad potvrđuje davanjem svega onoga što traže preletači".

  • Politika

  • 07. Sep. 2023  

  • 0

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Almir Bečarević (SBiH) nakon i zvaničnih najava za rekonstrukciju Vlade KS koja uključuje i njegovu smjenu u razgovoru za Novinsku agenciju Patria odgovara, između ostalog, i na pitanje da li je iznenađen najavom rekonstrukcije vlade KS.

"Apsolutno ne jer se na tome radilo već nakon imenovanja vlade KS i to na način da se pojedini zastupnici SBIH "privole" da napuste klub što se sa dvije zastupnice i desilo. Tržište je bilo dostupno kroz davanje pozicija što je javnost svjedočila u posljednja dva mjeseca. Ono što me iznenadilo je to da Našu stranku napusti Lemezan, a onda ista ta stranka pravi novu većinu sa tim istim zastupnikom. Da SDP prilikom popune Doma naroda BiH izgubi mjesto igrom Marjanovića i da kažu nikad više sa Marjanovićem i sad prave većinu sa tim istim zastupnikom. Da Trojka koja se kune da neće sa preletačima sada pravi većinu sa tim istim zastupnicama/preletačima. Ovo je teško shvatiti i logički objasniti i ovim sam iznenađen, a samim aktivnostima na rekonstrukciji ne jer su mnogi, ne svi, sve radili da urade naprijed navedeno", kaže Bečarević.

Da li se nešto iz dogovora o formiranju trenutne vlade KS realizovalo i kako gledate na sadašnju trgovinu?

- Od dogovora o učešću u vlasti nije se ništa realizovalo i to SBIH nikad nije gledala kao problem. Pa nas je jedna zastupnica napustila jer nije dobila ništa i sada će dobiti šta želi. Pričati o programima stranaka ili neslaganje u vođenju stranke ili pogrešaka u djelovanju stranke je prazna priča jer iza svega stoji glad za pozicijama što se sad potvrđuje davanjem svega onoga što traže preletači. Sada se trguje, a SBIH je bila gotovo 6 mjeseci u vlasti i ništa i nikad zatražili nismo osim provođenje onog što smo potpisali. Izuzev mene i Dedovića u čitavom spektru vladinih imenovanja, direktorskih mjesta, nadzornih struktura kompanija mi niti jedno imenovanje nismo izvršili niti nam je dopušteno da to radimo, a savjesno i odgovorno smo radili posao za koji smo položili zakletvu. Kažu, napadali smo Trojku medijski, a svi prešućuju da su nam zastupnike otimali. Opet ću reći, ne svi. Samo oni koji su gladni i željni onoga protiv čega su se kao borili.

Kako će uopće teći rekonstrukcija vlade KS?

- Po zakonu o vladi KS može premijer ili ministar dati ostavku. Meni ne pada na pamet da podnesem ostavku. Treća opcija je ona suluda, a koja je opisana u Poslovniku o radu Skupštine KS da se ide sa smjenom ministara koji nisu radili u skladu sa ustavom, zakonima i općim aktima KS. Sad neka mi neko obrazloži činjenicu da smo na vladi imali 800-900 tačaka dnevnog reda i sve usvojeno jednoglasno. Da su sve tačke koje sam predlagao usvojene jednoglasno. Da nikad niko nije rekao da ne radim protivno ustavu, zakonima ili općim aktima. Trojka želi promjenu većine izbacivanjem SBIH i to smjenom ministara koji su sve radili u koordinaciji sa vladom KS. Oni hoće preletače, a da nas optuže da nismo radili po ustavu. Dijele se pozicije već mjesec dana i tome svjedoči kompletna javnost u KS i sada bi da mi podnesemo ostavku ili da nas smijene izmišljenim optužbama.

Mi imamo prijedlog, Premijeru podnesi ostavku i ne prihvataj ponovno funkciju premijera jer rad vlade KS je bio jednoglasan. Ne prihvataj priču o smjeni jer ako smo mi iz SBIH kršili ustav onda je cijela vlada KS to radila. Ostavka je ljudski i moralni čin kada ti nameću da smijeniš nekoga za koga nisi imao niti jednu primjedbu na rad. Promjena većine je normalna, ali da li je normalna kada je ista proizvod nemoralnih radnji i svega onoga što se npr. dešavalo u Tuzli, a mi slušali tu mantru mjesecima kako je to kupovina poslanika. Da li je normalno da sa svojim dojučerašnjim kolegom iz stranke praviš većinu iz koje je većine izašao taj poslanik.

Dakle, vi nećete podnijeti ostavku?

- Većina sa SBIH i dalje postoji, a moj motiv da ne podnesem ostavku je to da cjelokupna javnost vidi da nas izbacuju ne zato što nismo radili već zato što žele većinu sa preletačima. Razumijem želju, ali obraz treba sačuvati, a ovdje ga nema. Ovo je đon obraz igre sa ljudima koji ništa nisu tražili i onih koji traže pozicije i to ministarske, direktorske, nadzorne i sve one koji misle da im pripada po osnovu 147 osvojenih glasova na svojoj općini.

Da li ste se pokajali što ste ušli u Vladu KS kad sad sve ovo vidite?

- Ne, jer je vlada bila jednoglasna, ali politike su uništavale vladu KS. Uništavat će ih i dalje jer na razvalinama nečega ne može ništa dobro izrasti. Budžet KS doživljava tektonske poremećaje i sve je manje novca, a zahtjevi sve veći. Sad će građani plaćati sve ono gdje se nisam slagao da oni plaćaju. Želja mi je bila napraviti restrukturiranje preduzeća i da što manje plate građani usluge koje im se pružaju, a sad će stručnjaci sa "fakulteta" iz Srbije ili visokih škola naučiti nas kako to treba raditi. Rekoh jednom prilikom, lopta je šarena i stalno se okreće, a obraz je jedan.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...