IZBORI SE BLIŽE: Može li Vučićev parizer iz korpe da se mjeri s Karićevom zelenom salatom i ima li opozicija neki drugi prijedlog? (FOTO/VIDEO)

Pojeftinjenje upravo ove salame „upalilo“ je društvene mreže, a Vučić sa parizer salamom u ruci podsjetio je na miting iz 2004. tada predsjedničkog kandidata Bogoljuba Karića koji je mahao zelenom salatom i po čemu ga mnogi i danas pamte.

  • Regija

  • 09. Sep. 2023  

  • 0

Obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića u kojem je najavio pojeftinjenje određenih proizvoda i jednokratnu pomoć penzionerima od po 20.000 dinara krajem novembra ili početkom decembra, za mnoge je jasan znak da su izbori blizu, piše Danas.rs.

Ipak, u ovu kampanju Vučić je ušao tako da će se ovo obraćanje dugo pamtiti, jer je pored sebe imao korpu iz prodavnice iz koje je vadio jogurt, sok od jabuke, kormpir…, a najviše pažnje je privukla salama parizer.

Pojeftinjenje upravo ove salame „upalilo“ je društvene mreže, a Vučić sa parizer salamom u ruci podsjetio je na miting iz 2004. tada predsjedničkog kandidata Bogoljuba Karića koji je mahao zelenom salatom i po čemu ga mnogi i danas pamte.

Kao tada zelena salata, simbol proizvoda koji „svaka domaćica u Srbiji zna da proizvede i proda“, sada je parizer izgleda mjera siromaštva jedne porodice.

Dejan Bursać iz Instituta za filozofiju i društvenu teoriju kaže za Danas da Vučićev nastup ne treba posmatrati kao nuđenje jeftinih proizvoda već bavljenje temom koja je očigledno problematična za jedan korpus glasača.

– Znamo iz istraživanja, komentara i opšteg raspoloženja da su glasači, posebno deo Vučićevih glasača koji čine skoro 50 odsto, izizetno zabrinuti za pitanje inflacije odnosno rasta cena koje praktično traje od prošle jeseni. I to je problem. S obzirom na to da Vučić svaku svoju kampanju zasniva na nekom socioekonomskom pitanju (rastu, razvoju, investicijama, platama, infrastrukturi) pitanje rasta cena i životnog standarda mu očigledno pravi problem. On obraćanjem na tu temu praktično zatvara pukotinu u svom biračkom telu. Ljudi vide da on brine o tome i on signalizira da je neko ko obraća pažnju na to. Zatavranjem te pukotine, odnosno saniranjem mogućeg rasipanja i nezadovoljstva svojih glasača on dalje može da ide u svoju punu kampanju otvaranja puteva i fabrika, da li od zime ili od proleća, videćemo – objašnjava Bursać.

Direkor Faktor plus, agencije za istraživanje javnog mnjenja, Vladimir Pejić kaže da je zanimljivo poređenje Karićeve salate i Vučićevog parizera iako se suštinski razlikuju ta dva poteza.

– To je marketinški dobro osmišljen potez. Možda je kod Karića to bilo spontano, a ovde je unapred osmišljeno. U svakom slučaju, postoji simbolika koja je lako pamtljiva i nekim građanima zaista znači u materijalnom smislu – kaže Pejić.

Upitan ima li opozicija odgovor na ovo, odgovara da vlast ima pravo da koristi mehanizme i akcije kojima se promoviše bolji život građana.

– Opozicija ne treba da se bori protiv toga i da bude protiv ovih predloga, jer niko zdravog razuma neće biti protiv toga. Treba da proba sa nekim drugim predlozima i ponudi šta može bolje da uradi. Dakle, ono što ne bi smela je da upadne u zamku i da bude protiv ovog predloga, kritikuje ga ili omalovaži jer on dobrom delu građana znači. Prema mom sudu, ako je neprirodno da pozdrvi ove mere, onda ili da ih ignoriše ili da pokuša sa nekim drugim predlozima – navodi Pejić.

A marketinški stručnjak Nikola Parun ukazuje na to da Vučić i Karić nisu uporedivi gotovo ni po kom osnovu, osim populističke retorike koju i Vučić često koristi.

– Njegova korpa i parizer su odgovor na nezadovoljstvo naroda visokim cenama koje je donela inflacija i poluizolovanost srpskog tržišta u odnosu na evropsko. On je master istraživanja mnjenja i opozicija mora da prati teme koje nameće, ne zbog njega, nego jer su to najčešće precizne sondaže stavova građana – zaključuje Parun.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...