REKORDNI POVRAT OD PDV-a: Strani državljani sve više kupuju u Bosni i Hercegovini

Najčešći proizvodi koje stranci kupuju u Bosni i Hercegovini uključuju odjeću, obuću, bijelu tehniku i opremu za djecu.

  • Ekonomija

  • 09. Sep. 2023  

  • 0

Državljani Hrvatske, Srbije i Crne Gore sve više troše u Bosni i Hercegovini ove godine.

U osam mjeseci, stranim državljanima je odobren povrat 7,092 miliona maraka PDV-a, što je značajno više u poređenju sa prethodnom godinom.

Najčešći proizvodi koje stranci kupuju u Bosni i Hercegovini uključuju odjeću, obuću, bijelu tehniku i opremu za djecu.

Podaci pokazuju da je zahtjeva za povrat PDV-a za ovu robu stiglo znatno više u ovoj godini u odnosu na isti period prošle godine. Najviše stranih kupaca dolazi iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore, a najveći broj zahtjeva za povrat PDV-a stigao je na graničnim prelazima Orašje, Uvac, Šamac i Zupci.

Ekonomisti ističu da su cijene robe u Bosni i Hercegovini često niže nego u okolnim zemljama, što privlači strane kupce. Osim toga, mnogi stranci koji dolaze u posjetu ili turistički borave u BiH, pored kupovine, troše i na turističke aktivnosti, što dodatno povećava njihove troškove i povrat PDV-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...