NEPRAVDA KOJA TRAJE DESETLJEĆIMA: Obilježena 31. godišnjica zločina nad Bošnjacima u Čerkazovićima i Ljoljićima

Porodice žrtava traže ne samo pronalazak posmrtnih ostataka svojih najmilijih već i pravdu i kažnjavanje glavnih aktera ovog strašnog zločina. Njihova borba za istinom i pravdom traje već godinama, a nadaju se da će konačno doživjeti zadovoljstvo gledajući zločince odgovorne za ovu tragediju suočene sa zakonom.

  • Sjećanje

  • 10. Sep. 2023  

  • 0

Danas, uz prigodan program, selo Čerkazovići u opštini Jezero obilježava 31. godišnjicu zločina koji se dogodio na današnji dan 1992. godine nad Bošnjacima u selima Ljoljići i Čerkazovići. Ovaj strašni događaj ostavio je trajne ožiljke na zajednici i porodicama, čiji su najmiliji izgubili svoje živote na tom mjestu stradanja, piše Jajce Online.

Događaji se odvijaju u tišini i bez prisustva javnih i političkih ličnosti, no mještani i gosti iz drugih gradova okupljaju se kako bi odali počast žrtvama. Glavni imam MIZ Jajce, prof. Zehrudin ef. Hadžić, šejh Ramiz ef. Bećirović, lokalni imam Semin ef.Česo, te hafiz Kenan ef. Čaušević, predvodili su vjerski program u čast žrtava.

Nakon tragičnog događaja, ostaje gorak okus neispunjene pravde. Govoreći o nepravdi koja traje već desetljećima, glavni imam MIZ Jajce, Zehrudin-ef. Hadžić, istaknuo je: “Imamo dva spomen obilježja i dva sjećanja godišnje na žrtve zločina u Jezeru, Ljoljićima i Čerkazovićima, imamo knjigu o zločinu ali još nismo ispunili našu obavezu spram žrtava zločina i njihovih porodica. Još nisu pronađena sva tijela žrtava zločina i još nisu kažnjeni svi zločinci.”

Ovo je istina koja boli. Mnogi izvršitelji ovih strašnih zločina i dalje slobodno šeću, dok porodice žrtava čeznu za pravdom. Mnogi tokom godina nisu imali priliku dostojno ukopati svoje najmilije.

Bošnjački političari Jezero rijetko posjećuju, osim kad je u pitanju izborna godina, a glavna spona s Federacijom BiH odvija se preko Medžlisa Islamske zajednice Jajce.

Podsjetimo se da se zločin dogodio na današnji dan 1992. godine kada su pripadnici tzv. Vojske Rs okupili mještane sela Ljoljići i Čerkazovići i odveli ih do mjesta Tisovac, gdje su ih bez ikakvog milosrđa strijeljali. Tragedija je odnela 23 života i povrijedila četvero ljudi. Među žrtvama su bila i djeca, a najmlađa žrtva bio je devetogodišnji Adis Zobić, dok je najstarija bila Faza Balešić, rođena 1918. godine.

Nakon ovog strašnog događaja, zajednička dženaza za žrtve održana je u Vincu 12. maja 1999. godine, gdje je ukopano 19 tijela. Međutim, posmrtni ostaci tri osobe – Adnan, Adam i Selvedin Karahodžić – još uvijek nisu pronađeni.

Napori za pravdom nisu prestajali. Mirko (Mile) Pekez je 2009. godine osuđen na 29 godina zatvora za zločine počinjene na području Jajca, ali je kazna smanjena na 20 godina 2014. godine. Mirko (Špire) Pekez i Milorad Savić također su osuđeni na zatvorske kazne, ali su pušteni iz zatvora 2013. godine zbog pogrešnog krivičnog zakona. Porodice žrtava i dalje čekaju pravdu.

Suđenje odbjeglom Jovi Jandriću, jednom od organizatora zločina u selima Ljoljići i Čerkazovići, trenutno se vodi pred Višim sudom u Beogradu. Svjedoci su potvrdili da su Jandrić i drugi sudionici tog zločina prisustvovali emotivnoj sahrani pripadnika Vojske Republike Srpske, što je možda doprinijelo tragediji.

Porodice žrtava traže ne samo pronalazak posmrtnih ostataka svojih najmilijih već i pravdu i kažnjavanje glavnih aktera ovog strašnog zločina. Njihova borba za istinom i pravdom traje već godinama, a nadaju se da će konačno doživjeti zadovoljstvo gledajući zločince odgovorne za ovu tragediju suočene sa zakonom.

Dana, 10. 9. 1992. godine, ubijeni su:

1. Bajramović (Ibre) Mujo – 1927.

2. Bajramović (Muje) Latif – 1959.

3. Bajramović (Alije)Mustafa – 1946.

4. Bajramović (Mustafe) Irhad – 1971.

5. Bajramović (Latifa) Ekrema – 1939.

6. Bajramović (Šemse) Sabahudin – 1979.

7. Balešić (Ibre) Mustafa – 1950.

8. Balešić (Avde) Faza – 1918.

9. Balešić (Muje) Fahra – 1928.

10. Mutić (Osme) Nedžib – 1936.

11. Mutić (Neđiba) Ramiza – 1936.

12. Mutić (Hadže) Derviša – 1933.

13. Mutić (Huse) Fatima – 1963.

14. Zobić (Arifa) Fikreta – 1956.

15. Zobić (Tahira) Fikreta – 1957.

16. Zobić (Nurije) Asmer – 1977.

17. Zobić (Nurije) Adis – 1983.

18. Zobić (Subhudina) Adnan – 1979.

19. Zobić (Avde) Đula – 1924.

20. Karahodžić (Latifa) Zarifa – 1928.

21. Karahodžić (Ale Ibrahim) – 1933.

22. Karahodžić (Omera Senad – 1968.

23. Malkoč (Ibre) Šećo – 1934.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...