OGLASILA SE IZDAVAČKA KUĆA "BOSANSKA KNJIGA": "Nema greške, Banja Luka je glavni grad..." (VIDEO)

“Zastupnik Kapidžić veoma vješto manipulira javnost za dnevno-političke svrhe i vadi riječi iz konteksta udžbenika prekidajući rečenice tamo gdje mu odgovara", kažu iz "Bosanske knjige"

  • Društvo

  • 11. Sep. 2023  

  • 2

Iz “Bosanske knjige” su se osvrnuli na rečenicu s 10. strane navedenog udžbenika komentarišući da pored konstitutivnih naroda nisu propustili napisati “ostale” i “građane” te da je terminologija “državna zajednica” napisana u kontekstu zajednice konstitutivnih naroda, a ne državnosti BiH uprkos tome što je sam naslov lekcije “Državnost BiH”.

“Zastupnik Kapidžić veoma vješto manipulira javnost za dnevno-političke svrhe i vadi riječi iz konteksta udžbenika prekidajući rečenice tamo gdje mu odgovara i nastojeći ući u razmišljanja autorice tj. odgonetnuti šta je autorica mislila tako da daje svoje viđenje sadržaja i interpretira ga na svoj način daleko od stvarnog stanja. Napominjemo uvaženog zastupnika da je samo trebao rečenicu pročitati do kraja i sve bi mu bilo jasno. Na strani 10 pomenutog udžbenika sporna rečenica glasi: ‘Bosna i Hercegovina je samostalna, nezavisna, suverena državna zajednica njenih konstitutivnih (ravnopravnih) naroda sa demokratskim državnim uređenjem.’ Kada pročitate rečenicu savršeno je jasno da se ne radi o državotvornosti, već o konstitutivnim narodima uz napomenu da je u smjernicama za pisanje udžbenika u to vrijeme bila preporuka da se naglasi konstitutivnost, a građanska i kategorija Ostali uvodi se tek poslije 2008”, navode oni.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...