PUTINOVA PROCJENA: "Ukrajina će vjerovatno početi pregovarati o miru tek kad ostane bez resursa"

Putin je, govoreći na forumu u ruskom pacifičkom lučkom gradu Vladivostoku, rekao da ukrajinska protuofanziva protiv ruskih snaga do sada nije uspjela i da je ukrajinska vojska pretrpjela teške gubitke.

  • Svijet

  • 12. Sep. 2023  12. Sep. 2023

  • 1

Predsjednik Rusije Vladimir Putin poručio je da će Ukrajina najvjerojatnije početi mirovne pregovore tek kada joj ponestane resursa i da će iskoristiti svaki potencijalni prekid neprijateljstava da se ponovno naoruža.

Putin je, govoreći na forumu u ruskom pacifičkom lučkom gradu Vladivostoku, rekao da ukrajinska protuofanziva protiv ruskih snaga do sada nije uspjela i da je ukrajinska vojska pretrpjela teške gubitke.

"Imam dojam da žele zagristi što više mogu i onda, kada su njihovi resursi blizu nule, postići prekid neprijateljstava i započeti pregovore kako bi obnovili svoje resurse i obnovili borbenu sposobnost", rekao je Putin.

Putin je rekao da su ga mnogi potencijalni posrednici pitali je li Rusija spremna prestati s borbom, poručivši da Rusija teško može prestati s borbom kad se suoči s ukrajinskom protuofanzivom.

"Da bi postojala bilo kakva šansa za razgovore, Ukrajina bi prvo morala poništiti svoju samonametnutu zakonsku zabranu mirovnih pregovora i objasniti šta želi. Onda ćemo vidjeti", rekao je Putin.

Rusija kontroliše oko 18 posto ukrajinskog teritorija, uključujući Krim koji je anektirala 2014. i dio istočne i južne Ukrajine nad kojim je preuzela kontrolu 2022.

Ukrajina se već nekoliko mjeseci bori da pokuša povratiti dio tog teritorija i ponovno je zauzela neka sela, ali još nije napravila značajan teritorijalni prodor protiv snažno utvrđenih ruskih linija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...